Růst tržeb Huawei zpomalil skoro na polovinu. Může za to ekonomická šikana USA, tvrdí Čína

Podniková prodejna Huawei v Šanghaji

Podniková prodejna Huawei v Šanghaji Zdroj: Reuters

Růst tržeb čínské telekomunikační firmy Huawei se v první polovině roku zpomalil, meziročně se snížil na 13,1 z 23,2 procenta. Firma v letošních prvních šesti měsících utržila 454 miliard jüanů (1,5 bilionu korun), popad vysvětluje tlakem USA na její dodavatele a zákazníky.

Druhý největší výrobce chytrých telefonů na světě ale dokázal meziročně zvýšit čistou ziskovou marži na 9,2 z 8,7 procenta. Ve stejném období loni činily tržby Huawei 401,3 miliardy jüanů.

Huawei je největším světovým dodavatelem telekomunikačního zařízení. Spojené státy ale tvrdí, že firma je agentem čínské komunistické vlády a že jí nelze věřit. USA omezují spolupráci amerických společností s Huawei, zakázaly jí účast na veřejných zakázkách, a dlouhodobě tlačí na své spojence, aby k Huawei zaujaly podobný postoj.

Čínská firma popírá, že by mohla provádět špionáž pro Peking, a naopak tvrdí, že Spojené státy chtějí svými kroky zastavit silný růst firmy a její expanzi na zahraniční trhy, protože žádná americká společnost není schopna nabídnout stejnou škálu technologií za konkurenceschopnou cenu. Čínské ministerstvo zahraničí označilo kroky USA za „ekonomickou šikanu".

Firma byla minulý týden v USA obviněna z pokusu o krádež obchodního tajemství americkým firmám. Už od ledna čelí Huawei v USA obviněním z podvodu, poskytování lživých údajů bankám a porušení ekonomických sankcí proti Íránu. Huawei poslední i dřívejší obvinění označila za snaku USA „nenávratně poškodit reputaci Huawei a její podnikání“.

Výsledky Huawei za první pololetí vykázaly rychlejší růst než výsledky v samotném první čtvrtletí zveřejněné v dubnu. V prvním kvartálu se tržby zvýšily přibližně o jedno procento na 182,2 miliardy jüanů, zatímco loni stejnou dobou vzrostly o 39 procent.

Huawei neoznámila počty prodaných telefonů. Podle výzkumné společnosti IDC byla ale čínská firma v prvním čtvrtletí roku 2020 druhým největším výrobcem telefonů s podílem na trhu 17,8 procenta za jihokorejskou jedničkou Samsung Electronics a před třetí americkou společností Apple.