Rychlé mobilní sítě 5G pokrývají už zhruba třetinu populace

Rychlé mobilní sítě páté generace (5G) v současnosti pokrývají zhruba třetinu české populace. Většina Čechů by měla být v jejich dosahu zhruba do tří let.

Rychlé mobilní sítě páté generace (5G) v současnosti pokrývají zhruba třetinu české populace. Většina Čechů by měla být v jejich dosahu zhruba do tří let. Zdroj: profimedia.cz

Společnost O2 spustila první komerční 5G síť loni v červenci.
Vodafone se zatím soustředí na pokrývání větších území, zahušťovat síť začne později.
T-Mobile prozatím pokrývá širší centra Prahy a Brna, což jsou zhruba čtyři procenta české populace.
4
Fotogalerie

Rychlé mobilní sítě páté generace v současnosti pokrývají zhruba třetinu české populace. Většina Čechů by měla být v jejich dosahu zhruba do tří let. Využití 5G je rok po spuštění první komerční sítě operátorem O2 nízké a pohybuje se v desítkách tisíc uživatelů. Vyplývá to z informací firem.

O2 spustila loni v červenci první komerční 5G síť pokrývající části centra Prahy a Kolína. Konkurenti novou technologii testovali a od podzimu pokrýval Vodafone pět vybraných měst a T-Mobile části Prahy a Brna. Zároveň začali pokrývat některé stanice pražského metra.

Na začátku letošního roku si operátoři v aukci pořádané Českým telekomunikačním úřadem rozebrali další kmitočty určené pro 5G v pásmech 700 a 3400 až 3600 MHz.

V současnosti O2 nabízí pokrytí 5G ve zhruba 60 městech, T-Mobile pokrývá širší centra Prahy a Brna, což jsou zhruba čtyři procenta populace. 5G od Vodafonu je v dosahu 3,5 milionu lidí a telefon s touto technologií vlastní přes 80 tisíc jeho zákazníků. Využívá ji však jen asi polovina.

O2 a CETIN si jako dodavatele technologií zvolili švédský Ericsson. O2 chce celou Prahu mít pokrytou za rok a celou Českou republiku do tří let. T-Mobile plánuje pokrytí výrazně rozšiřovat ve druhé polovině roku. Vodafone se zatím soustředí na pokrývání větších území, zahušťovat síť začne později. Firma také jako první vypnula starší síť 3G a frekvence použije pro 5G.

5G umožňuje rychlosti přes jeden Gbit/s. V současnosti jsou v nabídce více než tři desítky telefonů v ceně od zhruba 5000 korun.