Samsung definitivně odvrátil patentový útok Applu v USA

Samsung Galaxy Note 2

Samsung Galaxy Note 2 Zdroj: CC BY-ND 2.0: Edgar Cervantes

Americký odvolací soud dnes odmítl požadavek společnosti Apple na zákaz prodeje telefonů Galaxy Nexus jeho jihokorejského konkurenta Samsung. Prakticky tím zmařil pokusy Applu získat v globální patentové válce se Samsungem klíčovou výhodu na trhu.

Apple požádal celé plénum federálního odvolacího soudu ve Washingtonu, aby přehodnotil říjnové rozhodnutí jeho tříčlenného senátu a před procesem, který rozhodne o patentech na Nexus, vydal předběžný zákaz jeho prodeje. Po dnešním odmítnutí si může Apple podat teoreticky žalobu ještě k Nejvyššímu soudu, ten ale v posledních letech podávání žádostí o předběžné zákazy prodeje v rámci patentových sporů výrazně ztížil.

Porota federálního soudu v Kalifornii loni v srpnu dospěla k závěru, že Samsung porušil šest patentů Applu u 26 modelů chytrých telefonů a tabletů, a nařídila Samsungu vyplatit Applu odškodné 1,05 miliardy USD (20 miliard korun). Soud se ale netýkal patentů na telefony Nexus, které vstoupily na trh koncem roku 2011. Slyšení o tomto produktu se plánuje na březen 2014.

Apple a Samsung jsou největšími výrobci chytrých telefonů na světě. V rámci boje o nadvládu nad trhem, jehož roční hodnota činí 346 miliard dolarů, spolu vedou spory kvůli porušování patentů po celém světě.

Samsung se loni na trhu chytrých telefonů dostal před Apple na první místo na světě. Korejská firma dodala na trhy téměř 64 milionu přístrojů a její tržní podíl dosáhl 29 procent. Apple dodal téměř 48 milionu iPhonů a měl na trhu 22 procent.