Samsung představil největšího konkurenta iPhonů. Má ale problém s dostupností

Na snímcích model Galaxy S22 a Galaxy S22 Plus

Na snímcích model Galaxy S22 a Galaxy S22 Plus Zdroj: Samsung

Na snímcích model Galaxy S22 a Galaxy S22 Plus
Na snímcích model Galaxy S22 a Galaxy S22 Plus
Na snímcích model Galaxy S22 a Galaxy S22 Plus
Na snímcích model Galaxy S22 a Galaxy S22 Plus
Na snímcích model Galaxy S22 a Galaxy S22 Plus
19
Fotogalerie

Společnost Samsung je největším prodejcem smartphonů na světě. Apple je druhý. Ten své novinky v podobě řady iPhone 13 představil v září loňského roku, nyní tedy byla řada na Samsungu, který v rámci své akce Unpacked 2022 ukázal světu trio vrcholných modelů Galaxy S22. Má sice v rukávě jedno eso, na druhou stranu se potýká s dostupností.

Řada Galaxy S patří k vrcholnému portfoliu společnosti Samsung. Nad ní se může řadit jen Galaxy Z, což jsou ale skládací telefony, které si svou pozici na trhu pořád hledají. Máme zde tedy tři nové modely Galaxy S22, S22+ a S22 Ultra, které se liší především velikostí úhlopříčky jejich displeje, stejně jako možnostmi. První dva řečené modely sdílejí stejný designový jazyk, kdežto Ultra jasně vybočuje.

I když vychází z loňského modelu Galaxy S21, ze kterého si vypůjčuje také sestavu svých čtyř fotoaparátů v čele s 108MPx širokoúhlým objektivem a 10MPx periskopovým teleobjektivem s 10× optickým přiblížením, jeho přednost je jinde. Pokud se podíváte na portfolio iPhonů, tak se přes drobné evoluční vylepšení jedná pořád o ta samá zařízení. Samsung šel ale tento rok jinou cestou, kdy v modelu Ultra skloubil hned dva své modely.

Vlk se nažral a koza zůstala celá

Nejdříve totiž zařízl poměrně populární řadu Galaxy Note, která vynikala nejen velkým displejem, kdy byly telefony této řady označovány spíše za „phablety“, než smartphony, a poté jeho hlavní prvek implementoval do řady Galaxy S. Řeč je o stylusu S Pen, který slouží nejen k přesnějšímu ovládání zařízení, ale přináší i několik dodatečných funkcí, se kterými můžete zařízení vzdáleně ovládat.

Video placeholde
Samsung Galaxy S22 • e15

Společnost tedy uspokojila všechny ty, kteří volali po novém modelu řady Galaxy Note, ale zároveň přinesla všem fanouškům řady Galaxy S to, co naznačila už s loňským modelem. Ten totiž S Pen také podporoval, ale neměl pro něho ve svém těle prostor a museli jste tak investovat nejen do stylusu ale i krytu telefonu, který vám umožnil nosit obě zařízení pospolu. Právě model Ultra pak stojí přímo největšímu iPhonu 13 Pro Max, kdy i kdyby měly obě zařízení shodné specifikace, Samsung ve svém řešení jednoduše přihazuje to, čemu se Apple dlouhou dobu brání.

Apple totiž má už dvě generace jeho stylusu Apple Pencil, který však lze používat výhradně s iPady. Už Steve Jobs při představení prvního iPhonu řekl, že člověk má ve svých rukou hned 10 nejlepších stylusů na světě. Do jisté míry to ve své době mohla být skutečně pravda, jenže s tím, jak se zařízení z 3,5“ displeje zvětšily (iPhone 13 Pro Max má úhlopříčku displeje 6,7 palců) a vyvíjí se i jejich operační systém, rostou i jejich možnosti. Jestli tedy S Pen dokáže Applu zavařit, se teprve ukáže. Zajímavá bude i situace se samotným displejem. Ten v modelech Galaxy S22+ a S22 Ultra totiž nabízí dosud nejvyšší jas dostupný ve smartphonech, a to až 1 750 nitů.

Dostupnost pokulhává

Pokud jste nároční uživatelé, máte v tomto případě výhodu. Oproti Applu je totiž u Samsungu zcela opačná situace. Místo toho, aby byly nedostupné spíše dražší a vybavenější modely, jako tomu právě bylo na podzim u americké společnosti, je tomu u té jihokorejské přesně opačně. Se středou 9. února sice vstoupily všechny novinky do předprodeje, ale jen Ultra se na trh podívá už 25. února. Modely Galaxy S22 a S22+ se začnou prodávat až o něco později, tedy konkrétně 11. března.

I tentokrát se k předobjednávkám nabízí sluchátka Galaxy Buds Pro zdarma, a také až 5 000 Kč při výkupu starého zařízení. Samsung pak chce konkurovat Applu ve všech ohledech, proto také stejně jako on mezigeneračně srazil cenu svých zařízení, a to v rozpětí od 500 po 1 500 Kč dle modelu. Základní 6,1“ model vás vyjde ve své 128GB paměťové variantě na 21 999 Kč (Apple iPhone 13 stojí o tisícovku více), 6,6“ Galaxy S22+ pak při stejné kapacitě paměti stojí 26 999 Kč (Apple iPhone 13 Pro začíná na 28 990 Kč).

Na snímcích model Galaxy S22 a Galaxy S22 PlusNa snímcích model Galaxy S22 a Galaxy S22 Plus|Samsung

Galaxy S22 Ultra ve své 8GB paměti RAM a 128GB interní paměti začíná na 31 999 Kč, což je o 9 Kč více, než co zaplatíte za iPhone 13 Pro Max. K dispozici jsou ještě verze 12 + 256 GB za 34 499 Kč. U nás nejvyšší nabízený model má pak 12 GB RAM a 512 GB interního úložiště. Vyjde vás na 36 999 Kč. Za tuto kapacitu interního úložiště už u Applu ale zaplatíte 41 190 Kč.

Jedinou neznámou v případě celé řady je její osazení čipsetem Exynos 2200. I zde je jistá podobnost s Applem, a jeho čipy řady A, které ten používá v iPhonech. Samsung si totiž tento čipset ladí sám, i když s drobnou výpomocí společnosti AMD, která mu dodala grafiku. Společnost je v tomto nicméně trochu roztříštěná, protože část trhu dostane Exynos 2200 (tedy i my), a část Snapdragon 8 Gen 1 od Qualcommu (USA). Je jisté, že se v tomto ohledu strhnou patřičné „benchmarkové“ války a teprve uvidíme, kdo bude vítěz.

Konkurence i pro iPady

Samsung vytáhnul do boje i proti tabletům Applu, tedy jeho iPadům. Představil totiž řadu Galaxy Tab S8, která čítá tři modely odstupňované nejen velikostí jejich displeje, ale jsou zde přítomny i rozdíly ve specifikaci. I když jsou modely Tab S8 a Tab S8+ nástupci předchozí řady, Tab S8 Ultra rozšiřuje portfolio o 14,6“ variantu. Má navíc jeden unikát. Podobně jako iPhony s Face ID nebo podzimní 14 a 16“ MacBooky Pro obsahuje výřez ve svém displeji. Na čelní straně má totiž hned dvě kamery.

Předobjednávky už jedou, a to do 24. února. O den později začíná ostrý start prodeje všech tří modelů. Verze Tab S8 a Tab S8+ s úložištěm 256 GB však budou k dispozici až od konce března. V předobjednávce můžete získat i ochranný kryt s klávesnicí a touchpadem v ceně až 8 999 Kč. Základní 11“ model startuje na 19 499 Kč, 12,4“ Tab S8+ na 24 499 Kč a Tab S8 Ultra na 29 999 Kč.

Další střípky z události

Samsung vyslal k ostatním výrobcům zařízení s operačním systémem Android také poměrně důležitou zprávu. Nově totiž poskytne svým zařízením čtyřletou podporu operačního systému a až pět let aktualizací zabezpečení. Plánuje to navíc nejen pro své vrcholné portfolio, tedy řady Galaxy S a Galaxy Z, ale i nižší řadu Galaxy A a tablety. Právě dlouhodobá podpora zařízení je totiž to, co uživatelé Androidu s ohledem na konkurenci Applu trápí. Ten své aktuální iOS poskytuje i zařízením 7 let starým.

Společnost pak také rozjela iniciativu Galaxy for the Planet. Nejedná se o nic jiného než o snahu udělat své produkty ekologičtější. V případě modelu Galaxy S22 Ultra tak jsou jeho vnitřní plastové části vyrobeny z recyklovaných rybářských sítí.

Není sporu o tom, že zejména model Galaxy S22 Ultra je pro Samsung tím nejdůležitějším produktem na poli chytrých telefonů, které letos představil. Dle jeho úspěchu se totiž ukáže, zda byl jeho tah ve sloučení portfolia prozíravý, nebo zbytečný. Konkurenci má sice velikou, ale tímto se od ní přece jen dokáže zásadně odlišit.