Samsung se usadil i v maďarské Tatabányi

samsung

samsung

Společnost Samsung Chemical Maďarsko postavila v průmyslovém parku u města Tatabánya novou výrobní halu. Jihokorejský nadnárodní podnik expanduje po Mexiku a Číně i do Maďarska. Továrna, kterou slavnostně otevřeli tento týden, leží na tříhektarovém území, samotná výrobní hala má sedm tisíc metrů čtverečních a do komplexu patří i administrativní budova, která měří 840 metrů čtverečních.

Budou se tu vyrábět plastové díly pro automobily, LCD televize, mobilní telefony, laptopy a jiné elektronické aparáty v celkovém objemu 20 tisíc tun ročně. Aktuálně vzniklo 80 nových pracovních míst, číslo se však bude postupně zvyšovat. Hodnotu investice společnost neprozrazuje, vládní zdroje však uvádějí, že maďarský stát a Evropská unie přispěly v rámci programu podpory zahraničních investic sumou 224 milionů forintů, tedy zhruba 22,4 milionu korun.

Společnost Samsung tak otevřela svoji první továrnu v Evropě. V provozovnách ve městech Göd, Jászfényszaru a Szigetszentmiklós zaměstnává tisíce lidí. Její příjmy za rok 2010 se zvýšily na 4,3 miliardy dolarů. Tyto údaje uvedl evropský prezident Samsung Electronics Seok Pil Kim v únoru na budapešťském obchodním fóru.

„Samospráva města Tatabánya v plné míře podporuje rozvoj průmyslového parku a vítá každou společnost, která se tu chce usadit. Tato investice Samsungu není kolosální v celostátním měřítku, ale pro Tatabányu a zdejší průmyslový park jde o potvrzení správné cesty rozvoje,“ uvedl primátor města Csaba Schmidt.

Úspěšný park

Do Tatbányi se podařilo přilákat velké světové společnosti, mezi jinými i výrobce pneumatik Bridgestone. Průmyslový park se stále rozvíjí, je v něm vybudována komplexní infrastruktura na 150 hektarech. Od dálnice M1 z Budapešti na Vídeň je vzdálen 3,5 kilometru, stejně blízko je i železnice. Jde o jeden z největších a nejvíce konkurenceschopných průmyslových parků v Maďarsku.