SAP vyšle analytickou divizi Qualtrics na burzu jako samostatnou firmu

Sídlo SAP, německého vývojáře podnikového SW

Sídlo SAP, německého vývojáře podnikového SW Zdroj: Profimedia

Německý vývojář podnikového softwaru SAP chce oddělit do samostatné firmy americkou divizi Qualtrics. Její akcie plánuje nabídnout na burze. Rozhodnutí o osamostatnění amerického podniku, který se specializuje na měření nálady internetových zákazníků, přichází necelé dva roky poté, co ho SAP koupil za osm miliard dolarů (178,3 miliardy kroun), upozornila agentura Reuters.

SAP oznámil koupi firmy v listopadu 2018, jen několik dní před plánovaným vstupem firmy na burzu. Dohoda, která byla jednou z jeho největších akvizicí, pak byla dokončena na počátku roku 2019.

Německý vývojář nyní uvedl, že Qualtrics má v rámci skupiny větší autonomii než většina jiných firem, které koupil. Vstup na burzu pomůže firmě v rozšíření zákaznické základny.

SAP si chce i nadále nechat nad firmou kontrolu. Generální ředitel Qualtricsu Ryan Smith, který je spoluzakladatelem firmy, zůstane i nadále ve funkci a největším individuálním akcionářem. Konečné rozhodnutí o nabídce akcií však bude záviset na vývoji v USA. Na trhu by firma mohla nabídnout deset až 15 procent akcií.

Analytici firmy Jefferies odhadují, že tržní hodnota Qualtricsu by mohla být až 16 miliard dolarů. Akcie SAP na zprávu reagovaly růstem a přiblížily se svému rekordnímu maximu.

SAP rovněž oznámil, že jeho provozní zisk ve druhém čtvrtletí stoupl při konstantních směnných kurzech o sedm procent na 1,96 miliardy eur (51,3 miliardy korun). Výnosy se zvýšily o jedno procento. Za celý rok SAP čeká zvýšení provozního zisku o jedno až šest procent.

Výnosy firmy Qualtrics za čtvrtletí vzrostly o 32 procent. Firma však zůstává menším segmentem v rámci celé skupiny, její zisk činil jen sedm milionů eur.