Sázka na boj proti rakovině. Blackstone investuje do medicínské společnosti, kterou podpořila PPF

Investiční společnost Blackstone

Investiční společnost Blackstone Zdroj: profimedia.cz

Investiční společnost Blackstone investovala do Autolus Therapeutics 250 milionů dolarů.
2
Fotogalerie

Americká investiční společnost Blackstone investuje 250 milionů dolarů do firmy Autolus Therapeutics, která se zabývá výzkumem protinádorové terapie. Dosud byla největším držitelem akcií této firmy česká skupina PPF, která do britské farmaceutické společnosti přede dvěma lety investovala 120 milionů dolarů.

Z celkové částky půjde 150 milionů na podporu vývoje a komercionalizace buněčné terapie, která se zaměřuje na akutní lymfoblastickou leukemii. Padesát milionů dolarů získá britská společnost okamžitě, další peníze jí budou vyplaceny po dosažení určitých milníků. Díky investici bude v budoucnu Blackstonu náležet podíl z výdělků plynoucích z poplatků za terapii. 

Za zbývajících 100 milionů dolarů americká investiční společnost nakoupila v Autolus Therapeutics podíl akcií při současné valuaci 404 milionů dolarů. „V Evropě a ve Velké Británii je mnohem méně dostupného kapitálu než ve Spojených státech, zejména v přírodních vědách,“ vysvětluje důvody investice Nicholas Galakatos, který má v Blackstonu na starost segment biotechnologií. Hodnota akcií Autolus Therapeutics setrvale klesá, při vrcholu v listopadu 2018 se jedna akcie prodávala na burze za 48 dolarů, v současné době stojí lehce přes pět dolarů. 

Společnost Autolus Therapeutics se zaměřuje na vývoj léčebných postupů založených na geneticky upravených T lymfocytech, tzv. CAR-T buňkách. Buněčná terapie cílí na léčbu hematologických i pevných nádorů. Pokud by se společnosti podařilo vývoj léčebného postupu dotáhnout do konce, mohla by hrát výraznou roli při léčbě onkologických onemocnění. 

Dosud byla největším akcionářem Autolus Therapeutics česká skupina PPF, která v roce 2019 do britské biotechnologické společnosti investovala 120 milionů dolarů (přes 2,8 miliardy korun), díky čemuž držela zhruba pětinu akcií.

„Tato investice potvrzuje dlouhodobý záměr skupiny PPF a SOTIO, jehož cílem je vybudovat silné biotechnologické portfolio vlastních onkologických produktů a investovat do různých biotechnologických společností se slibnými inovativními terapiemi,“ vysvětloval tehdy investici PPF Ladislav Bartoníček, který měl v té době oblast biotechnologií na starost.