Schváleno: O2 se rozdělí na operátora a správce sítí

Akcionáři největší tuzemské telekomunikační firmy O2 dnes rozhodli o rozdělení společnosti na operátora poskytujícího služby a novou firmu Cetin, která bude vlastnit a spravovat pevné a mobilní sítě a datová centra. Rozdělení prosadila finanční skupina PPF Petra Kellnera, která v O2 vlastní téměř 85 procent akcií, naopak minoritní akcionáři byli z velké části proti.

Na klíčové hlasování se dostalo až po více než deseti hodinách od začátku valné hromady. Jednání protahoval rekordní zájem drobných akcionářů, kterých se sešlo přes 700, tedy trojnásobek obvyklé účasti. Představenstvu během jednání docházely desítky dotazů k hospodaření a rozdělení firmy i protesty proti rozdělení. V emotivních vystoupeních účastníci vyjadřovali obavy o hodnotu svých investic.

Firma by měla být rozdělena od letošního června. O2 bude dál poskytovat telekomunikační služby koncovým zákazníkům, bude vlastnit mobilní frekvence a také dceřiného mobilního operátora na Slovensku. Do nově vytvořené firmy Cetin přejde infrastruktura, tedy pevné sítě, mobilní vysílače a datová centra.

Od rozdělení si vedení společnosti slibuje efektivnější fungování obou částí. O2 by měla flexibilněji reagovat na požadavky trhu, Cetin zase poskytovat ve větší míře služby infrastruktury i dalším zájemcům. Náklady na rozdělení mají dosáhnout jednotek milionů korun.

O2 jako dominantní provozovatel pevných linek podléhá regulaci Českého telekomunikačního úřadů (ČTÚ), regulace po rozdělení přejde na Cetin. Podle předsedy ČTÚ Jaromíra Nováka přejde na Cetin velkoobchodní regulace, úřad ale zároveň posoudí, zda nebude potřeba dál regulovat O2 na maloobchodním trhu.

Do Cetinu má přejít majetek v odhadní ceně 46,9 miliardy korun. Všichni akcionáři O2 získají ke každé akcii jednu akcii Cetinu, která nebude veřejně obchodovatelná. Jmenovitá hodnota akcií O2 klesne z 87 korun na deset korun.

Těm, kteří s rozdělením vyjádřili na valné hromadě nesouhlas, O2 vyplatí za akcie Cetinu odstupné. Jeho výši stanoví znalecký posudek. Povinná nabídka odkupu akcií by měla být do 15. června. Analytici před valnou hromadou doporučovali akcionářům hlasovat proti rozdělení a zajistit si tak odkoupení jinak málo likvidních akcií Cetinu.

Akcie O2

Každá z rozdělených firem by měla generovat zhruba 50 procent provozního zisku, Cetin bude mít provozní ziskovost podle loňských čísel 44 procent a O2 kolem 30 procent. Podíl investic na výnosech Cetinu je 11 procent a O2 sedm procent. U O2 se navíc bude dál snižovat, protože budou klesat investiční a provozní náklady. Kvůli vyšším odpisům na straně Cetinu bude 80 procent čistého zisku skupiny generovat O2.

Do představenstva Cetin přejdou dosavadní ředitel divize infrastruktury a velkoprodeje O2 Petr Slováček, bývalý člen rady ČTÚ Michal Frankl a generální ředitel O2 Slovakia Martin Vlček, do dozorčí rady pak výkonný ředitel PPF pro retailové bankovnictví Ladislav Chvátal, člen vedení PPF s odpovědností za PR a vztahy s veřejným sektorem Vladimír Mlynář a člen představenstva PPF Lubomír Král.

Unikátní dělení

Rozdělení telekomunikačního operátora na poskytovatele služeb a majitele sítí nemá v Evropě obdoby. V omezené míře bylo pouze ve Velké Británii. O2 má zhruba pět milionů mobilních zákazníků a 1,3 milionu uživatelů pevných linek. Finanční skupina PPF O2 ovládá od ledna loňského roku, kdy koupila 65,9 procenta od španělské Telefóniky v přepočtu za 63,6 miliardy korun.

Valná hromada rovněž zvolila předsedu představenstva PPF Group Aleše Minxe a ředitele lidských zdrojů O2 Ctirada Lolka za členy dozorčí rady společnosti. Od 1. června nahradí odcházejícího Vladimíra Mlynáře a Ladislava Bartoníčka.

Hromady se zúčastnili akcionáři disponující téměř 94 procenty akcií společnosti. Velký počet účastníků způsobil problémy již před zahájením hromady, kdy se tvořily fronty u registrace i u bezpečnostní kontroly. Ta odhalila několik střelných zbraní. Minoritní akcionáři mohli již před valnou hromadou poprvé využít možnost korespondenčního hlasování. Hlasovalo jich kolem 4000, tedy více než desetina celkového počtu.