Šéfem ČT bude jeden z pětice Dvořák, Konrád, Novák, Potužník a Vinklář

Česká televize

Česká televize Zdroj: profimedia.cz

Šéf České televize Petr Dvořák
Nová zpravodajská studia České televize v Hradci Králové a Českých Budějovicích
Česká televize
Česká televize
5
Fotogalerie

Rada České televize dnes na svém jednání poslala do druhého kola volby nového či staronového generálního ředitele veřejnoprávní stanice pět lidí. Je mezi nimi i nynější šéf Kavčích hor a bývalý šéf Novy Petr Dvořák, bývalý nejvyšší muž Primy Martin Konrád, bývalý šéfredaktor zpravodajství ČT Karel Novák, bývalý zpravodaj ČT a poté generální komisař výstavy Expo v Miláně v roce 2015 Jiří F. Potužník a ekonom Petr Vinklář.

Nejlépe vyšel z volby současný šéf Dvořák, který v dnešním prvním kole volby získal všech patnáct hlasů. O čtyři méně získali Konrád a Novák, devět jich obdržel Vinklář. Osm členů rady - což bylo minimum pro postup do druhého kola - hlasovalo pro Potužníka.

O vítězi a o tom, kdo povede Českou televizi následujících šest let, se rozhodne 26. dubna na dalším zasedání rady. Postupující pětice dostane deset minut na prezentaci svých projektů, poté budou čelit otázkami radních.

Ostatní z dalších osmi uchazečů o možnost řídit veřejnoprávní stanici s vyrovnaným rozpočtem ve výši 6,9 miliardy korun byli výrazně méně úspěšní a získali mezi jedním a čtyřmi hlasy. Pro bývalého poslance za ODS Daniela Petrušku dokonce nehlasoval žádný z členů rady.

Profily postupujících ve volbě šéfa ČT

Petr Dvořák
Od roku 1993 pracoval pro PPF, po jejím vstupu do Novy jí v letech 2003 až 2010 šéfoval. Od podzimu 2011 je stal generálním ředitelem ČT.

Martin Konrád
V letech 1996 až 2006 obchodní ředitel Regie Radio Music, další dva roky šéf vydavatelství Metro ČR. Mezi lety 2008 až 2013 obchodní ředitel Primy, další rok byl jejím generálním ředitelem.

Karel Novák
Téměř celý profesní život pracuje v České televizi, od devadesátých let prošel různými pozicemi od redaktora až po šéfredaktora a šéfeditora zpravodajství.

Jiří Fr. Potužník
Bývalý zpravodaj ČT v Bruselu, od podzimu 2008 mluvčí premiéra Mirka Topolánka pro tehdejší předsednictví ČT v EU. Předloni působil jako generální sekretář Expo 2015 v Miláně.

Petr Vinklář
Nejméně známý kandidát. Absolvent Vysoké školy ekonomické, pracoval pro výrobce krmiv Hill´s nebo jako auditor KPMG.

Petr Dvořák řídí Kavčí hory od podzimu 2011, mandát mu vyprší letos 30. září. Rada se rozhodla vybrat nového či staronového šéfa již na jaře, neboť na začátku července končí mandát třem radním a není jisté, zda by sněmovna dokázala rychle zvolit jejich nástupce.

Zároveň rada chtěla předejít tomu, že by se volba odehrála v době vrcholící kampaně před říjnovými volbami do sněmovny. Česká televize je totiž zejména v poslední době terčem kritiky některých politiků, jako například senátora Jana Veleby ze Strany práv občanů blízkého prezidentu Miloši Zemanovi. Do kritiky ČT se tento týden na semináři v senátu pořádaném právě SPO pustil i mluvčí Zemana Jiří Ovčáček.

 

Výsledky 1. kola hlasování ve volbě šéfa ČT

Petr Dvořák 15
Martin Konrád 11
Karel Novák 11
Petr Vinklář 9
Jiří František Potužník 8
Milan Vacek 4
Stanislav Vaněk 3
Tomáš Kopečný 2
Gabriele Froňková Dousková 1
Alena Dlabačová 1
Radoslav Štědroň 1
Daniel Petruška 0