Šéfovi Yahoo hrozí vyhazov, prý lhal v životopisu

Yahoo

Yahoo

Jeden z akcionářů internetové společnosti Yahoo vyzval vedení firmy, aby do pondělka odvolalo generálního ředitele Scotta Thompsona. Šéf hedgeového fondu Third Point Daniel Loeb odhalil, že v životopise oficiálně předloženém akcionářům má Thompson vážné nesrovnalosti týkající se dosaženého vzdělání.

Loeb, který vede boj za prosazení svých kandidátů do správní rady Yahoo, pohrozil, že pokud firma šéfa po pondělního poledne neodvolá, přistoupí proti ní k nespecifikovaným právním krokům. Žádá také odvolání členky správní rady Patti Hartové, které rovněž vytýká nepřesnosti v životopise.

Vedení Yahoo uvedlo, že nesrovnalost v Thompsonově udávaném vzdělání zkoumá. Dokumenty Yahoo podané k americké Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC) udávají, že Thompson má bakalářský titul v informatice, ve skutečnosti však má titul v účetnictví.

Vedení Yahoo to označilo za „neúmyslnou chybu“. Third Point, který má v Yahoo 5,8 procenta akcií a je jedním z největších institucionálních akcionářů firmy, však Thompsona obviňuje z uvedení záměrně nesprávných údajů o svém vzdělání.

Thompson je bývalý ředitel společnosti PayPal. Yahoo si jej do čela vybrala před pěti měsíci po odvolání neúspěšné ředitelky Carol Bartzové.