Sektor technologií zažije hektický konec měsíce, investoři čekají na výsledky

Centrála Facebooku (ilustrační foto)

Centrála Facebooku (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Horký závěr ledna čeká investory do zámořských technologických titulů. Své výsledky za poslední čtvrtletí a celý loňský rok představí ta nejzvučnější jména v branži. Velká očekávání spekulantů už stačil zchladit Intel. Výrobce čipů oznámil za loňský rok pokles tržeb i zisku a lepší časy nečeká ani letos.

Největší ziskové naděje však investorům teprve nastanou. „Očekávání jsou silně optimistická, investoři již počítají s oživením ekonomik v USA i Evropě,“ uvádí Jiří Zendulka z BH Securities.

Štafetový kolík výsledků velikánů Silicon Valley dnes převezme eBay. Experti v průměru očekávají patnáctiprocentní nárůst kvartálního zisku, k rekordnímu zisku přesahujícímu miliardu dolarů má přispět zejména vyšší výnos z platební aplikace PayPal.

Tradičně vysoká očekávání míří k Netflixu. Loni udělala akcie svým růstem o bezmála 300 procent z investorů boháče a s jídlem roste chuť. Cokoli pod pětinásobek meziročního růstu zisku na akcii může být podle odborníků zklamáním. „Očekáváme, že konkurence v oblasti streamovaného videa letos výrazně přitvrdí,“ varuje před nekritickými vyhlídkami analytik Scott Devitt z banky Morgan Stanley.

Investoři čekají na Apple a Facebook

Výsledkové grand finále čeká na investory v závěru měsíce. Na 27. leden čekají akcionáři Applu. Ačkoli prodeje iPhonů mají poprvé v historii překonat magickou metu 50 milionů kusů, trh očekává, že čtvrtletní zisk meziročně povyroste o dvě procenta na 14 dolarů na akcii. Nadějnější růst čeká odborná veřejnost o dva dny později od Facebooku. Zisky jedničky v sociálních sítích mají meziročně poskočit o 59 procent.

Poslední lednové dny budou patřit vyhledávačům. Od Yahoo! experti očekávají o více než pětinu vyšší výdělky, zisk Googlu za poslední kvartál loňského roku by pak měl meziročně povyskočit o 15 procent.

Vyhlídky technologického sektoru pro letošek zní zatím slibně. Podle odhadů společnosti FactSet by měl letos vzrůst zisk firem ze Silicon Valley v průměru o 9,3 procenta, tedy přibližně čtyřnásobně rychleji než v loňském roce.

11 nej spotřební elektroniky, které ukázal CES 2014