Smartphone za desítky tisíc bez funkcí? Google může zkomplikovat uvedení nového modelu Huawei

Vizualizace očekávané podoby modelu Mate 30

Vizualizace očekávané podoby modelu Mate 30 Zdroj: mobilmania

Vizualizace očekávané podoby modelu Mate 30
Vizualizace očekávané podoby modelu Mate 30
Z potíží Huawei může těžit Samsung či Apple
Z potíží Huawei může těžit Samsung či Apple
Z potíží Huawei může těžit Samsung či Apple
9
Fotogalerie

Google má potenciál proměnit trh s chytrými telefony. Tím, že přestává spolupracovat se společností Huawei a podporovat její zařízení, může například výrazně podkopat atraktivitu budoucí modelové řady Huawei Mate 30.

Čínská společnost Huawei má v říjnu představit novou řadu chytrých telefonů s označením Mate 30 a Mate 30 Pro. Ta by mohla fungovat jako vlajková loď značky – minimálně svou cenou. Mezi oborovými portály se spekuluje o cenovce v přepočtu kolem 25 tisíc korun.

Po aktuálním rozhodnutí společnosti Alphabet, provozovatele služby Google, však telefony Mate 30 mohou ztratit řadu významných funkcí, varuje server Pocket Lint. Huawei nebude moci ve svých mobilních telefonech používat licencovanou verzi operačního systému Android, ale pouze jednodušší, volně dostupnou verzi Androidu.

Budoucí zákazníci tak nejspíš nebudou mít ve svém telefonu dostupné služby, jako jsou obchod s aplikacemi Google Play, Gmail nebo YouTube.

Stávající uživatele svých zařízení Huawei ujišťuje, že se pro ně nic nemění. „Huawei bude i nadále poskytovat aktualizace zabezpečení a poprodejní služby všem stávajícím smartphonům a tabletovým produktům Huawei a Honor,“ uvedla firma v prohlášení.

Model Mate 30 má být vybaven mimo jiné vestavěnou špičkovým fotoaparátem, čtečkou otisků prstů, 5G modemem a možností bezdrátového dobíjení, uvádí server MobilMania.cz.

Možnou podobu Mate 30 si prohlédněte ve fotogalerii: