Google odstřihl Huawei od svých technologií

Huawei se stal světovou dvojkou v počtu prodaných chytrých telefonů

Huawei se stal světovou dvojkou v počtu prodaných chytrých telefonů Zdroj: profimedia.cz

Huawei
Google omezí čínské firmě Huawei aktualizace svých služeb.
Google omezí čínské firmě Huawei aktualizace svých služeb.
4
Fotogalerie

Americká společnost Google pozastavila svou spolupráci s čínskou firmou Huawei. Google tak přestává společnosti poskytovat svůj hardware, software i některé klíčové služby. To znamená, že Huawei nebude moci ve svých mobilních telefonech používat licencovanou verzi operačního systému Android, ale pouze jednodušší, volně dostupnou verzi Androidu. Pro ambice firmy stát se světovým lídrem v oblasti smartphonů je to zásadní rána. 

Opatření souvisí s krokem amerického ministerstva obchodu, které minulý týden zařadilo Huawei na černou listinu. "Řídíme se tímto nařízením a vyhodnocujeme jeho dopady," citoval web CNBC mluvčího Googlu. "Google Play a bezpečnostní ochrana Google Play Protect budou na stávajících zařízeních Huawei nadále funkční," dodal mluvčí.

Pro budoucí zákazníky Huawei rozhodnutí Googlu znamená, že pravděpodobně nebudou mít ve svém telefonu dostupné služby, jako jsou obchod s aplikacemi Play Store, Gmail nebo YouTube. Kromě přístrojů pod stejnojmennou značkou Huawei vyrábí i mobilní telefony Honor.

Huawei uživatele svých zařízení ujišťuje, že se pro ně nic nemění. „Huawei bude i nadále poskytovat aktualizace zabezpečení a poprodejní služby všem stávajícím smartphonům a tabletovým produktům Huawei a Honor,“ uvedla firma v prohlášení.

Zastavený útok na špičku

Polovina produkce mobilních telefonů Huawei putuje za hranice Číny. Firma byla v letošním prvním čtvrtletí druhým největším výrobcem chytrých mobilů na světě a neskrývá ambice stát se nejpozději v roce 2020 světovým lídrem.

Rozhodnutí Googlu ale růst firmy pravděpdobně zastaví. "Okamžitě to zabije ambici Huawei předběhnout Samsung na globálním trhu," řekla pro CNBC Nicole Berg, šéfka analytické společnosti Canalys.

Pomoci nemusí ani Evropa

Krok Googlu budou brzy následovat další dodavatelé Huawei, která mezi své "klíčové dodavatele" počítá více než 30 amerických společností. Výrobci čipů Intel a Qualcomm už podle agentury Bloomberg oznámili zaměstnancům, že dodávky pro Huawei přeruší. Spolupráci s čínskou společností ukončují i další americké firmy, například Xilinx či Broadcom.

Ohroženy jsou i dodávky komponentů z Evropy. Francouzský STMicroelectronics o pokračování dodávek rozhodne v tomto týdnu. Německý Infineon již údajně spolupráci s Huawei zastavil, firma to ale následně popřela.

Mezi velké dodavatele Huawei patří podle dřívějších zpráv zahraničních médií také tchaj-wanský Foxconn, který má výrobní závody i Kutné Hoře a Pardubicích. „Foxconn v Česku nevyrábí komponenty, jejichž koncovým odběratelem by byla společnost Huawei,“ reagovala na dotaz E15 mluvčí firmy radmila Čukatová.

Zásoby na horší časy

Huawei možné potíže s dodávkami z USA zjevně předvídala. Firma podle japonského deníku Nikkei již před šesti měsíci zadala některým svým dodavatelům, aby vytvořili zásoby klíčových komponentů na rok dopředu. Podle Bloombergu má nyní Huawei dost komponentů na to, aby mohla vyrábět tři měsíce.

Americké ministerstvo obchodu minulý týden zařadilo společnost Huawei Technologies a sedm desítek odboček na černou listinu, což firmě výrazně zkomplikuje přístup k součástkám a komponentům nabízeným americkými podniky. Americké tajné služby podezírají Huawei ze spolupráce s čínskou rozvědkou, což ale firma popírá. Podle některých se tak Washington snaží omezit globální expanzi firmy Huawei Technologies.

Už v sobotu ale mluvčí amerického ministerstva obchodu uvedla, že vláda by brzy mohla restrikce dočasně uvolnit, aby zůstala zachována spolehlivost sítí a stávajícího síťového vybavení. Výjimka by trvala 90 dnů, ani v tomto období by ale čínská firma nesměla nakupovat americké součástky za účelem výroby nového zboží.