Sony Ericsson se ve druhém čtvrtletí propadl do ztráty

Sony Ericsson

Sony Ericsson Zdroj: ctk

Výrobce mobilních telefonů Sony Ericsson se ve druhém čtvrtletí propadl do čisté ztráty 50 milionů eur (1,2 miliardy korun) po zisku 12 milionů eur před rokem. Oznámila to dnes firma. Dodala, že její ziskovost zasáhly negativní důsledky březnového zemětřesení v Japonsku.

Tržby společnosti se meziročně snížily téměř o třetinu na 1,19 miliardy eur. Hrubá ztráta činila 42 milionů eur, zatímco analytici podle průzkumu agentury Reuters počítali se ziskem téměř pěti milionů eur.

Dodávky klesly o 31 procent na 7,6 milionu mobilních telefonů. Analytici je přitom odhadovali na osm až 11 milionů kusů. Problémy v dodavatelském řetězci způsobené březnovým zemětřesením v Japonsku podle firmy snížily prodej o 1,5 milionu mobilních telefonů.

Generální ředitel Bert Nordberg uvedl, že důsledky zemětřesení firma pocítila převážně na začátku druhého čtvrtletí. Ve třetím čtvrtletí budou podle Nordberga tyto důsledky minimální.

Společnost Sony Ericsson se nyní přesunuje od levných modelů k chytrým mobilním telefonům. Podíl těchto přístrojů na jejím prodeji stoupl na více než 70 procent ze 40 procent v závěru loňského roku.

Sony Ericsson vznikla v roce 2001 jako společný podnik švédského Ericssonu a japonské Sony. Firma dnes potvrdila, že v letošním roce počítá s mírným nárůstem světového trhu s mobilními telefony.