Soukup a Číňané navýšili kapitál ve společnostech Empresa a Médea

Mediální magnát Jaromír Soukup a čínská společnost China International Group Corporation Limited navýšili základní kapitál firem Médea a Empresa Media celkem o 376 milionů korun. Podíly obou vlastníků se nezměnily. Akcionáři o tom rozhodli na čtvrteční valné hromadě, informovala společnost Médea.

Základní kapitál mediální společnosti Empresa Media se zvýšil z 20 milionů korun na 110 milionů korun, přičemž podíly akcionářů na základním kapitálu společnosti zůstávají beze změny. Soukup tak i nadále zůstává s 51 procenty majoritním vlastníkem společnosti. Základní kapitál se zvyšoval i ve společnosti Médea, a to z 200 milionů korun na 486 milionů korun. I v tomto případě zůstávají podíly obou akcionářů beze změny. Soukup i nadále zůstává se 70 procenty nejvýznamnějším akcionářem.

Na valných hromadách se podle Soukupa potvrdila vynikající spolupráce obou společností a především pak dlouhodobá ochota rozvíjet mediální a reklamní byznys v České republice. "Čínští investoři jsou velmi zorientovaní v oboru reklamy a médií a spolupráce s nimi je a bude pro nás velmi perspektivní," uvedl Soukup, který je zároveň generální ředitel Televize Barrandov a předseda představenstva Empresa Media.

Téma: Jaromír Soukup >>>

Celkový obrat z hlavní činnosti mediálních podniků vlastněných Soukupem a čínským koncernem CIGCL byl v uplynulém roce 4,5 miliardy korun. Nejvíce se na této částce přitom podílela největší tuzemská mediální agentura Médea s 3,1 miliardy korun. Skupina Empresa Media včetně Barrandov Televizní Studio dosáhla obratu přes jednu miliardu. Soukup před časem oznámil, že jeho skupina vykázala loni provozní zisk přes 198 milionů korun. Česká televize přitom již dříve uvedla, že společnost Barrandov Televizní Studio, která provozuje TV Barrandov, má dluhy 1,1 miliardy korun.

Podle informací webu Info.cz Číňané za podíly mediálnímu magnátovi zaplatili zhruba 770 milionů korun a k tomu ještě 220 milionů korun provozního úvěru. Získanou hotovost z navýšení kapitálu pravděpodobně firmy využijí na úhradu některých pohledávek.

Soukup, který je na Barrandov TV moderátorem řady pořadů, ohlásil letos v lednu založení hnutí List Jaromíra Soukupa. Uvedl tehdy, že chce bránit národní zájmy před zkorumpovanými politiky a oligarchy. V půlce března pak oznámil, že se nechystá být předsedou tohoto hnutí a neplánuje za něj ani kandidovat ve volbách.

Podle údajů Asociace televizních organizací skupině Barrandov Televizní Studio klesl loni celodenní podíl na sledovanosti o 1,7 procentního bodu na sedm procent.

Empresa Media vydává mimo jiné časopisy Týden a Instinkt a jejich on-line verze, ekonomický měsíčník Faktor Soukup, bulvární týdeník Sedmička a čtrnáctideník Exkluziv.