Spam způsobuje větší škody než zloději aut

spam

spam Zdroj: profimedia.cz

Odstraňování nevyžádané pošty, kterou lidé a firmy dostávají do svých emailových schránek, jim rožně způsobí hospodářské ztráty za téměř 20 miliard dolarů. Uvádí to studie zveřejněná časopisem Journal of Economic Perspectives.

Autoři studie Justin Rao a David Reiley spočítali, že lidé každoročně odhalováním a mazáním nechtěných emailů každoročně stráví přes 500 milionů hodin. Ve své kalkulaci přitom ani nezohlednili, že různé spamové filtry způsobují další problémy, které lidé opět musí řešit.

Do výsledné částky je třeba také započíst i náklady na pořízení spamových filtrů, které musí navíc jejich uživatelé nejprve nastavit. Podniky po celém světě za to specializovaným firmám ročně zaplatí 6,5 miliardy dolarů, další peníze vynakládají na platy svých vlastních IT administrátorů. Programy proti spamu také sníží výkon počítačů a tím způsobují další ztráty.

Výsledná škoda je tak vyšší, než kterou podle americké FBI ročně způsobí zloději aut. Ti odcizí vozy v hodnotě „jen“ osmi až dvanácti miliard dolarů. Spam se navíc nevyplatí ani jeho pachatelům. Při krádeži auta na celém zločinu alespoň někdo vydělá. I pokud jsou náklady na krádež vyšší než hodnota vozu, vydělá pachatel až šestinu celkové škody, uvádějí autoři studie.

To se v případě spamu říct nedá. Jeho autorům ročně vynese 200 až 400 milionů dolarů, tedy pouze padesátinu způsobených škod.