Spolumajitel Novy do českého projektu nalil přes půl miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Time Warner

Vysílání HBO do Nizozemska se stalo jedním z nejnákladnějších projektů společnosti Time Warner v Česku. Podle informací deníku E15 do ní zábavní obr investoval už téměř 568 milionů korun. Poslední částka ve výši přes 87 milionů korun došla na konto české HBO Netherlands Channels počátkem léta.

Samotná HBO podrobnosti neuvádí, mluvčí evropské pobočky HBO Gerald Buckland nechtěl na otázky E15 odpovědět. Time Warner v Česku rovněž vlastní bezmála poloviční podíl v televizi Nova.

Nejvíce peněz, přes 330 milionů korun, dosud spolkla licenční společnost HBO Netherlands Channels, které šéfuje ředitel HBO Česká republika Ondřej Zach. Tato firma koncem loňského roku získala od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) licenci na vysílání tří programů do Nizozemska prostřednictvím optických sítí. Ty představují speciální typ distribuce, který se liší od klasického streamování přes internet. Licence jsou určeny pro program HBO Netherlands, HBO 2 Netherlands a HBO 3 Netherlands.

Čtěte také:

HBO dala do nizozemské operace 175 milionů

HBO nalila do české dcery čtvrt miliardy

Walt Disney startuje expanzi z Česka

Zbytek investice, více než 237 milionů korun, připadl na druhou firmu, zapojenou do projektu – HBO Netherlands Holdings. Obě společnosti mají přitom jinou řídicí jednotku: HBO Netherlands Channels je řízena z Nizozemska, HBO Netherlands Holdings z Maďarska.

Aktivity české HBO

Vysílání do Nizozemska není jediným projektem české HBO s mezinárodním přesahem. Česká pobočka HBO je u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání registrována jako provozovatel internetové služby HBO GO pro balkánské státy, Maďarsko, Polsko a Nizozemsko. Podle posledních dostupných údajů za předloňský rok česká HBO skončila se ziskem 132 milionů korun a tržbami blížícími se dvěma miliardám korun. Společnost Time Warner si z předloňského zisku firmy stáhla dividendu 130 milionů korun.