Startup Windy majitele Seznamu se dostal do zisku. S Xvideos patří mezi největší české weby

Aplikace Windy

Aplikace Windy Zdroj: Grafika e15

Majitel Seznamu Ivo Lukačovič
2
Fotogalerie

Český startup Windy, který skrze kyperskou společnost Helifreak Limited ovládá zakladatel a majitel Seznamu Ivo Lukačovič, vykázal loni poprvé zisk. Internetové aplikaci o počasí zároveň neustále roste počet uživatelů. Podle měření webu Similarweb.com má Windy 94 milionů uživatelů měsíčně a patří mezi tři stovky největších webů světa.

Windy nabízí na webu a v aplikacích pro chytré telefony a hodinky detailní informace o počasí. Zobrazovat lze různé vrstvy včetně historie a předpovědi. Naposledy přibyla funkce pro monitoring rizika vzniku požárů a k dispozici jsou i monitoring hurikánů či měření radioaktivity. Službu využívají mimo jiné sportovní fanoušci či záchranáři.

Windy je jedním ze tří nejúspěšnějších českých webů v zahraničí. Na stránky se sportovními výsledky a zpravodajstvím Livesport zavítá měsíčně přes sto milionů uživatelů. Pornostránky Xvideos s 2,8 miliardy návštěvníků jednoznačně vládnou a patří jim sedmá příčka na světě. Windy v počtu návštěv porazila i Seznam.cz, na který podle NetMonitoru chodí každý měsíc 6,9 milionu lidí, což je dáno omezením na tuzemský trh.

Z pohledu finančních výsledků je nicméně Windy výrazně menším hráčem. Tržby v loňském roce podle účetní závěrky vyskočily z 54 na 128 milionů korun. Startup se dostal do zisku po zdanění ve výši 30 milionů. Firma v dřívějších letech vykazovala ztráty (v roce 2021 šlo o více než šest milionů) a kromě prvních výnosů žila z Lukačovičových investic.

Windy byla založena v roce 2016 a v letech 2018 až 2020 hledala a zkoušela obchodní modely. V roce 2020 bylo zavedeno předplatné pro prémiové funkce. „Rok 2021 byl zaměřen na zvýšení kapacity síťové infrastruktury a její stabilizaci pro možnost přidávání dalších datových sad a možnost obsloužit více uživatelů,“ shrnul člen představenstva Windy Tomáš Zámečník.

Video placeholde
Medailonky českých miliardářů: Ivo Lukačovič • Videohub

 

Mluvčí Windy David Polášek dodal, že společnost výsledky podrobněji nekomentuje. Firma ale letos nasadila nový model předplatného a rozjíždí nové strategie na získávání dalších uživatelů. Lze tedy předpokládat další růst.

Konkurenční služby ukazují, že minimálně v počtu uživatelů je kam šplhat. Například Accuweather.com má podle Similarwebu měsíční návštěvnost přes 620 milionů lidí. Weather.com je na 1,2 miliardy návštěvníků. Weather.com donedávna vlastnila společnost IBM a v létě jí prodala fondu Francisco Partners. Obě zahraniční aplikace se zaměřují spíše na základní informace o počasí, nikoliv na detaily jako český produkt.

 

Lukačovič v minulosti na Twitteru (X) uvedl, že se o Windy zajímal Microsoft. „Slibovali hory doly. Dobře vědí, že jsme zdaleka nejnavštěvovanější profi server o počasí. Odmítl jsem,“ napsal český miliardář. Microsoft to nekomentoval.

Windy mimo jiné spolupracuje se Seznamem. Využívá část jeho infrastruktury a Lukačovič má vedle pražského datacentra umístěný satelit, z něhož Windy získává některá data. Údaje z Windy jsou nasazeny i u služby Počasí.cz spadající pod Seznam.

Lukačovičovi se kromě Seznamu a Windy podařilo vybudovat ještě jednu úspěšnou firmu. Melown Technologies se zabývala rekonstrukcí 3D objektů z leteckých map. Z tradiční dvourozměrné mapy bylo například možné vymodelovat trojrozměrné hory. V roce 2019 tento startup koupila švýcarská společnost Leica Geosystems spadající pod skupinu Hexagon.