Evropa rozjíždí „čipový Airbus“. Pokus o polovodičovou nezávislost se dotkne i Brna

Továrna společnosti Infineon zapojené do nového evropského podniku

Továrna společnosti Infineon zapojené do nového evropského podniku Zdroj: Infineon

Čtveřice evropských polovodičových společností se spojila, aby vytvořila konkurenci pro dominantní čipové hráče Intel a ARM. Německé firmy Bosch a Infineon, nizozemská NXP Semiconductors a norská Nordic Semiconductor založí společný podnik pro návrh čipů. Vznikne tak obdoba výrobce letadel Airbus, u kterého se spojily Francie, Německo a Velká Británie, aby konkurovaly americkému Boeingu.

Nový podnik zatím nemá jméno, sídlit ale bude v Německu. Jeho úkolem bude navrhovat čipy na otevřené architektuře RISC-V, která je konkurencí zejména pro ARM. Technologie od této společnosti, jež aktuálně chystá vstup na burzu, pohání drtivou většinu chytrých telefonů, tabletů, všemožné senzory, počítače od Applu a čím dál více i servery.

ARM je licencemi zatížená technologie, zatímco RISC-V je zcela otevřená alternativa, podobná Linuxu a dalším open source aplikacím. Nepodléhá tak právnickým bojům nebo obchodním válkám, což je i důvod, proč se k RISC-V upnula americkými čipovými sankcemi těžce postižená Čína.

Zejména licenční a patentové spory jsou jednou z motivací, proč se k evropské čtveřici připojila americká společnost Qualcomm. Její čipy pohánějící velkou část chytrých telefonů využívají technologii od ARM, se kterým Qualcomm zároveň vede neustálé právní tahanice.

„Jde o další krok k nezávislosti Evropy, i když zatím je to spíše politické vymezení vůči ARM,“ shrnul založení nového podniku zakladatel českého národního polovodičového klastru Stanislav Černý.

„Čipový Airbus“ má navrhovat čipy zejména pro automobilový sektor a průmysl a v budoucnu by se měl zaměřit také na mobilní telefony nebo internet věcí. Návrhy integrovaných obvodů bude dávat k dispozici zájemcům, kteří si je budou moci upravit a následně nechat vyrobit u zakázkových producentů. Nástup RISC-V například vycítil Intel, jenž v rámci stavby nových továren chce tuto zakázkovou výrobu obsloužit.

Je pravděpodobné, že konsorcium nabídne i samotnou výrobu. „Bosch, Infineon a NXP stále mají továrny v Evropě,“ sdělil Frank Bösenberg, výkonný ředitel organizace Silicon Saxony působící v Drážďanech, Sasku a okolí. Produkce by tak mohla probíhat u českých hranic, kde Bosch a Infineon investují miliardy eur do posílení výroby.

Čipy, respektive procesory postavené na RISC-V navrhuje také brněnská firma Codasip, do které mimo jiné investoval slavný americký výrobce pevných disků Western Digital (WD). Procesorová jádra z Brna odebírá třeba Intel. Je tedy otázkou, zda nový evropský podnik nevytvoří Codasipu silnou konkurenci.

„Codasip je partnerem několika do projektu zapojených firem,“ naznačil Černý. Brněnská společnost například uspěla v projektu IPCEI Evropské komise, kde vede práce na ověření nové architektury procesorů, na čemž bude spolupracovat právě s Boschem, Infineonem a NXP. Připojí se i Ericsson, Nokia, BMW a další evropské firmy.

„Jsou zde firmy jako Codasip, ale podnik vytvořený velkými hráči bude bezpochyby relevantním hráčem na trhu a posílí možnosti Evropské unie v navrhování čipů,“ odhadl Bösenberg.

„Nástup RISC-V je nevyhnutelný. Líbí se mi zejména možnost libovolných úprav pro vytvoření čipů pro velmi specifické účely,“ popsal spoluzakladatel a technický ředitel pražské společnosti Tropic Square Jan Pleskač. Tropic Square připravuje vlastní bezpečnostní čip pro kryptopeněženky, kde už částečně RISC-V používá. Technologii chce nasadit i v rámci druhého a univerzálnějšího čipu.