Stát už nechce vlastnit Slovak Telekom

Slovak Telecom

Slovak Telecom Zdroj: Kolaz E15

Stát, který vlastní ve Slovak Telekomu jen 49procentní podíl, má jen minimální možnost zasahovat do jeho řízení, vysvětlil deníku Sme nový slovenský ministr hospodářství Tomáš Malatinský. „Proto se mi zdá zbytečné, aby tam nějaký podíl měl,“ zdůraznil manažer, který přišel z podnikatelského prostředí.

Prodejní cena by se podle Malatinského mohla pohybovat na úrovni jedné miliardy eur, tedy na hranici určené ještě liberálním předchůdcem nynějšího šéfa rezortu hospodářství Jurajem Miškovem. Ten tehdy tvrdil, že státu se nevyplatí držet minoritu, když už trh není monopolní a dividendy by nevynesly více než přímý prodej.

Většinu, 51 procent, vlastní ve firmě Deutsche Telekom, který ji koupil od státu v rámci privatizace v roce 2000 za jednu miliardu eur. Pokud by se tedy prodávalo, většinový akcionář by měl předkupní právo.

Malatinský se s Miškovem shoduje také na formě prodeje, který by mohl proběhnout prostřednictvím burzy cenných papírů. „Privatizace by byly mnohem transparentnější, kdybychom používali burzovní metody. Vyhnuli bychom se otázkám, proč to prodali právě tomu či onomu, jestli náhodou někdo nepřišel s nějakým kufříkem,“ vysvětlil současný ministr hospodářství. Sám však následně připustil, že je to jeho osobní názor, avšak současné politické klima na Slovensku mu není příliš nakloněno. Uvedl, že s premiérem Robertem Ficem se o tom zatím bavil pouze v akademické rovině. Ficův Smer-SD dlouhodobě kritizuje prodej strategických firem do rukou soukromých společností.