Stroje převezmou kontrolu nad vývojem dějin, říká exprezident britské Královské společnosti

Robot stejného typu už byl loni použit během výstav.

Robot stejného typu už byl loni použit během výstav. Zdroj: Profimedia.cz

Robot od firmy Toyota, který hrál v Betlémské kapli na půdě ČVUT.
Robot pro práci s měkkými materiály.
Prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc., dr.h.c. Pověřený ředitel Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky.
Výrobce motocyklů Vespa představil svého robota Gitu
Kirobo Mini
12
Fotogalerie

Koexistence lidí a robotů – „věčné“ téma, které pravidelně budí pozornost. Vzhledem k dechberoucí rychlosti vývoje moderních technologií se není čemu divit. Naposledy se k tématu vyjádřil lord Martin Rees, britský kosmolog, astrofyzik, exprezident Královské společnosti a člen Sněmovny lordů – a zařadil se mezi spíše pesimistické prognostiky.

„Během příštích století stroje převezmou kontrolu nad vývojem dějin,“ prohlásil nositel Světového ocenění Alberta Einsteina za vědu s tím, že by roboti mohli lidskou rasu zcela vyhladit. Navíc prý mají potenciál miliardy let dlouhé budoucnosti, a to delší, než je doba lidmi tvořené historie.

V takovém případě by se z období, kdy světu dominoval člověk, stala jen krátká a přechodná fáze v historii Země. Emeritní profesor kosmologie a astrofyziky z Univerzity v Cambridge v rozhovoru pro The Conversation také řekl, že v horizontu deseti až dvaceti let lze předpokládat vynalezení takové technologie, která by umožňovala efektivní pátrání po mimozemském životu.

Podívejte se, co všechno roboti dokážou - CeBit 2017:

Video placeholde
CeBit 2017 • Michal Nosek, Jan Pavec

„Hádám, že pokud vypátráme mimozemskou inteligenci, nebude se nám nijak podobat. Půjde o nějaký druh elektronické entity,“ spekuloval dnes čtyřiasedmdesátiletý Rees mimo jiné oceněn Řádem Za zásluhy či Templetonovou cenou.

„Podíváme-li se na historii naší planety, zjistíme, že přerod od původních prvoků k dnešní technologicky vyspělé civilizaci trvalo okolo čtyř miliard let. Je extrémně nepravděpodobné, že nalezneme inteligentní mimozemský život ve stejné fázi vývoje, jako jsme nyní my,“ podotkl rodák z Yorku, metropole tradičního hrabství Yorkshire na severu Anglie.

„O mnoho pravděpodobněji se jeví varianta, kdy bude námi vypátraný mimozemský život mnohem primitivnější než náš, nebo půjde o již plně elektronizovanou inteligenci,“ řekl Rees. V kontextu své myšlenky, že v budoucnu převezmou vládu nad Zemí roboti, Rees doplnil: „Období, které patřilo organické inteligenci, je jen kratičkým mezičlánkem mezi fází brzkého života a mnohaleté budoucí éry náležící strojům.“

Kudy tedy vede cesta bezpečného modernizování? „Zabezpečení inteligentních robotů musí dosahovat minimálně úrovně jejich vyspělosti,“ vysvětlil v rozhovoru pro E15 Vladimír Mařík, ředitel Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky. „Nacházíme se ve fázi čtvrté průmyslové revoluce, kde roboti vylézají z klecí – vnímají člověka a začínají s ním spolupracovat,“ dodal.

Celý rozhovor s Prof. Ing. Vladimírem Maříkem, DrSc., dr.h.c o současnosti a budoucnosti robotů s umělou inteligencí čtěte zde>>>