Švédská Assa Abloy ovládne českého výrobce identifikačních čipů

Továrna Assa Abloy v Týništi

Továrna Assa Abloy v Týništi Zdroj: CzechInvest

Lanškrounský výrobce čipů LUX - IDent má nového vlastníka. Koupila jej americká firma HID Global, která je dceřinou společností švédského strojírensko technologického gigantu Assa Abloy. Ta vlastní i českého výrobce zámků FAB.

Akvizice ještě podléhá schválení regulačního orgánu a její dokončení se očekává do konce letošního roku. Po uzavření obchodu bude LUX - IDent součástí divize Identification Technologies společnosti HID, kterou vede prezident Marc Bielmann. 

„Ve vedení firmy se po převzetí nic nezmění, současný management zůstane ve funkcích. Prodávající a kupující se ale dohodli, že cenu transakce nezveřejní,“ uvedl pro E15 jednatel Lux - IDent Michal Smetana. Nový majitel pro americký burzovní web seekingalpha.com uvedl, že LUX - IDent očekává letošní tržby přibližně 440 milionů korun.

„HID Global je strategickým technologickým přírůstkem do globální skupiny ASSA Abloy. Společnost posiluje naši nabídku čipových technologií. A výrazně upevňuje pozici skupiny v oblasti inteligentních komponentů. Vytváří i další příležitosti k růstu,“ uvedl pro seekingalpha.com Nico Delvaux, prezident a generální ředitel společnosti ASSA Abloy. Ta s desítkami dceřiných společností a ročními tržbami okolo 180 miliardami korun v Česku již ovládá výrobce zámků a zabezpečovací techniky FAB.

Nový člen skupiny, LUX -IDent, v České republice a v pobočce v německém Sauerlachu zaměstnává okolo 150 pracovníků, kteří ročně vyrobí miliony čipů pro bezkontaktní identifikaci. Používají se například ve školních jídelnách jako elektronické peněženky nebo zákaznické či vstupní karty. Kromě toho tvoří část produkce čipy k identifikaci psů, osob či zboží.

Podle jednatele LUX - IDet Michala Smetany je dlouhodobě perspektivní například výroba elektronických ušních známek především pro hospodářská zvířata. Své postavení ale drží i v produkci takzvaných předlaminátů pro výrobu bezkontaktních čipových karet. Společnost se sedmnáctiletou tradicí vyváží 90 procent produkce do více než 20 zemí. Polovina vývozu směřuje do Německa, k významným trhům dál patří Británie, Španělsko nebo Rakousko.

„HID Global je globální firma. Má obchodní zastoupení v mnoha zemích po celém světě. Určitě nám nový majitel pomůže dostat se na nové trhy, nejenom v USA,“ doplnil Smetana s tím, že díky spojení výrobní flexibility, konzistentní kvality a zaměření na zákaznicky specifické produkty vyráběné v Evropě s pozicí HID Global na celosvětovém trhu se LUX - IDent stane ještě zajímavějším partnerem pro naše stálé zákazníky a zaujmeme nové klienty. „Díky akvizici můžeme dále optimalizovat naše portfolio a nabízet ještě více řešení na míru bez ohledu na velikost projektu,“ uzavřel Stefan Widing, šéf HID Global.