Švédští operátoři chtějí zablokovat volání přes internet

Skype

Skype Zdroj: profimedia.cz

Švédským mobilním operátorům vadí stále populárnější volání přes web, které poskytují například Skype nebo Viber. Kvůli jejich rozmachu totiž přicházejí o část svých zisků. Díky internetové telefonii (VoIP) je totiž možné v některých případech volat zcela zdarma. List The Local informuje, že podle nedávné zprávy unijního regulačního telekomunikačního úřadu BEREC nejsou operátoři ve Švédsku jediní, kteří chtějí VoIP svým klientům zablokovat.

Švédsko tradičně patří k průkopníkům v zavádění moderních technologií, mimo jiné jako první země na světě v roce 2009 spustilo komerční mobilní síť typu LTE, která umožňuje rychlé datové přenosy. Progresivní technologie se ale začínají zajídat tamním operátorům.

Švédští operátoři chtějí zajistit, že uživatelé budou nadále využívat klasické placené telefonní hovory. Mnozí majitelé chytrých mobilů totiž díky široké škále aplikací a dostupnosti rychlého mobilního internetu stále častěji využívají k telefonování VoIP. Telekomunikační firmy proto přišly s plánem tyto služby blokovat.

„Bude to znamenat, že pokud (VoIP) nebude na seznamu služeb, nebude fungovat,“ prohlásila mluvčí operátora Telia Charlotte Zügerová. „Domnívám se, že zcela jednoduše musíme dostat zaplaceno za naše rozličné služby,“ dodala.

SkypeSkype | profimedia.cz

Švédsko není výjimkou, rozšíření internetové telefonie si s neklidem všímají operátoři i jinde v Evropě. Plány ve Švédsku, ale i v jiných zemích, ovšem zřejmě narazí u Evropské komise. Ta zvažuje zakázat operátorům blokování služeb, jaké nabízí například Skype. Evropská komise se totiž domnívá, že společnosti by neměly kontrolovat způsob, jakým zákazníci využívají mobilní sítě.