Světový trh s chytrými mobily se otřásl. Apple vyklidil místo čínskému rivalovi

Huawei se stal světovou dvojkou v počtu prodaných chytrých telefonů

Huawei se stal světovou dvojkou v počtu prodaných chytrých telefonů Zdroj: profimedia.cz

Na dříve neotřesitelné vládce trhu s chytrými mobilními telefony, Samsung a Apple, se stále více dotahuje konkurence. Novou světovou dvojkou se stal čínský koncern Huawei, který z této příčky vytlačil právě americký Apple. V letošním druhém čtvrtletí Huawei prodal 54,2 milionu smartphonů, telefony Apple si našly 41,3 milionu zákazníků, vyplývá z údajů analytické společnosti IDC. Samsung světovou jedničkou zůstává, i jeho pozice ale oslabuje.

Čínská společnost zvýšila v uplynulých třech měsících meziročně odbyt o 41 procent a patřilo jí 16 procent trhu. Apple se musel spokojit s 12 procenty, Samsung opanoval 21 procent trhu, když prodal 71,5 milionu svých chytrých telefonů, meziročně o více než deset procent méně, uvádí IDC.

"Pokračující růst Huawei lez označit přinejmenším jako působivý, stejně jako je působivá jeho schopnost pronikat na trhy, na nichž byla donedávna značka prakticky neznámá," uvedl viceprezident IDC Ryan Reith.

Čínským značkám se trvale daří narušovat dominanci dvojice Samsung - Apple. Jejich domácí trh roste a tyto firmy expandují do zahraničí. Huawei vstoupil na evropský a africký trh, nepodařilo se mu ale dobýt obrovský trh americký.

Apple prodává své iPhony za vyšší ceny než jeho konkurenti a zisky generuje ze služeb jako je iTunes. Pro mnohé konkurenty s menším podílem na trhu, kteří nabízejí přístroje s operačním systémem Android, je naopak prodej ztrátový.

Huawei již delší dobu udával, že stát se dvojkou na trhu s chytrými telefony je jeho dlouhodobým záměrem. Podle analytika Bena Stantona ze společnosti Canalys se fakt, že Huawei přeskočil amerického rivala Apple v žebříčku, nedá dostatečně docenit. "Je to poprvé za sedm let, co si společnosti Samsung a Apple neudržely dvě nejvyšší příčky. Huawei vyloučení z amerického trhu přimělo, aby o svůj cíl usiloval o to více v Asii a v Evropě," řekl Stanton agentuře Bloomberg.