Světoznámý výrobce audiotechniky Sennheiser má potíže. Propouští a hledá investora

Sennheiser produkuje také mikrofony.

Sennheiser produkuje také mikrofony. Zdroj: Sennheiser

Rodinnou společnost řídí  Andreas (vlevo) a Daniel Sennheiserovi, vnuci zakladatele Fritze Sennheisera.
Za rok 2019 dosáhl Sennheiser obratu 393 milionů eur ve své spotřební divizi.
Firma čelí konkurenci zejména v segmentu bezdrátových sluchátek, do něhož naskočila poměrně pozdě. O zákazníky bojuje jak s ostatními výrobci audiotechniky, také však s firmami jako Apple či Samsung. 
Sídlo a vývojové centrum Sennheiseru
5
Fotogalerie

Německá společnost Sennheiser zvažuje prodej své divize spotřební audiotechniky, která vyrábí například sluchátka nebo reproduktory. Firma se chce zaměřit výhradně na oblast profesionálních a podnikových zařízení.

Jednání s možnými zájemci začnou v blízké době, oznámil Sennheiser. Společnost je ochotna přistoupit jak na kompletní prodej divize, tak i umožnit vstup strategického investora. „S novým partnerem bychom chtěli co nejlépe využít příležitosti na trhu. Zvýšili bychom viditelnost značky Sennheiser u zákazníků a investovali více, než jsme dosud mohli,“ řekli spolumajitelé firmy, bratři Andreas a Daniel Sennheiserovi, v rozhovoru pro německý deník Handelsblatt.

Jak uvedl Daniel Sennheiser, tlak konkurence se v poslední době výrazně zvýšil a ziskové marže klesají. Firma plánuje do roku 2022 propustit celosvětově 650 lidí, z toho 300 v Německu. Aktuálně má okolo 2800 zaměstnanců. 

Za rok 2019 dosáhl Sennheiser obratu 393 milionů eur ve své spotřební divizi, celkově pak 756,7 milionu eur. Zhruba polovinu z toho tvořil region EMEA (Evropa, Střední východ, Afrika). Zisk před zdaněním a odpisy činil 18,5 milionu eur. 

Rodinnou společnost řídí Daniel a Andreas Sennheiserovi, vnuci zakladatele Fritze Sennheisera. Ten ji založil roku 1945. Firma čelí konkurenci zejména v segmentu bezdrátových sluchátek, do něhož naskočila poměrně pozdě. O zákazníky bojuje s ostatními výrobci audiotechniky i s firmami jako Apple či Samsung.