Tablety mají vrchol za sebou, jedou vinyly, tvrdí prognóza Deloitte

Výroba vinylových desek ve firmě GZ Media

Výroba vinylových desek ve firmě GZ Media Zdroj: anna vackova E15

Výroba vinylových desek ve firmě GZ Media
Výroba vinylových desek ve firmě GZ Media
Výroba vinylových desek ve firmě GZ Media
Výroba vinylových desek ve firmě GZ Media
Výroba vinylových desek ve firmě GZ Media
14
Fotogalerie

Tablety mají svá vrcholná léta za sebou, poptávka po nich letos už neporoste. Tvrdí to poradenská společnost Deloitte v nejnovějším šestnáctém vydání Prognózy pro technologie, média a telekomunikace. Zatímco loni lidé koupili celosvětově 182 milionů tabletů, letos to bude zhruba o desetinu méně; poptávka pravděpodobně nepřekročí 160 milionů. 

Tablety jsou podle prognózy ve dvojím presu: z jedné strany se do segmentu tlačí zvětšující se smartphony, z druhé strany musejí tablety vzdorovat stále lehčím laptopům. „Tablety sice stále dominují, jejich vlastníci je využívají při různých on-line aktivitách, žádná z nich ale nevyčnívá natolik, aby došlo k dalšímu růstu,“ uvedl partner firmy Petr Viktora, který vede poradenský tým Deloitte Digital.

Chytré telefony přitom budou čím dál chytřejší. Podle studie bude mít v následujících dvanácti měsících více než 300 milionů chytrých telefonů zabudovanou schopnost takzvaného strojového učení, což představuje jednu pětinu prodaných kusů v roce 2017. Postupem času se navíc strojové učení přestane omezovat jen na chytré telefony, tuto dovednost budou mít pravděpodobně desítky milionů dronů, tabletů, aut nebo zařízení pro virtuální realitu.

Zásadním tématem bude letos bezpečnost. I proto počet přístrojů s biometrickým zabezpečením dosáhne podle předpovědi zkraje letošního roku jedné miliardy. Deloitte rovněž předpokládá nárůst počtu útoků typu DDoS (zahlcení a vyřazení služby) a zvýšené obtíže s jejich zvládáním.

Celkové světové výdaje na služby v IT mají vzrůst z loňských 361 miliard dolarů na 547 miliard dolarů v roce 2018. 

Na druhé straně se letos projeví i trend vycházející z nostalgie a odklonu od nejvyspělejších technologií. Prodeje vinylových desek přesáhnou na tržbách miliardu dolarů, celosvětově se jich má letos prodat kolem 40 milionů. „Pro mnoho zákazníků je dnes vinylová deska sběratelským kouskem, jakýmsi mementem, hrdým fyzickým formátem a výrazem individuality ve stále více digitalizovaném světě,“ píše se ve studii.