Technologické firmě Athenahealth se díky pandemii daří. Odkoupí jí dvě investiční společnosti

Firma Athenahealth

Firma Athenahealth Zdroj: Profimedia.cz

Online prohlídky se staly během pandemie běžnou praxí.
2
Fotogalerie

Americkou technologickou firmu Athenahealth, která se zabývá oblastí zdravotnictví, koupí za 17 miliard dolarů (384 miliard korun) investiční společnosti Hellman & Friedman LLC a Bain Capital. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters. Athenahealth nabízí software, který pomáhá organizovat prohlídky pacientů, dokumentovat jejich záznamy a zjednodušovat platby. Transakce podle Reuters manifestuje rostoucí zájem o společnosti, které podporují přechod zdravotnického sektoru na cloud.

Společnosti, které poskytují cloudová řešení pro zdravotnictví, zaznamenaly v době pandemie covidu-19 prudký nárůst poptávky. Lidé problémy spojené se svým zdravím častěji řeší z domova prostřednictvím internetu. Tento boom v odvětví vyvolal několik velkých obchodů.

Americký softwarový gigant Microsoft například v dubnu oznámil koupi společnosti Nuance Communications, která se zabývá mimo jiné vývojem umělé inteligence a rozpoznávání řeči. Do hodnoty transakce 19,7 miliardy dolarů byl zahrnut i čistý dluh.

Společnost Athenahealth v roce 2007 vstoupila na newyorskou burzu, odkud ji v roce 2019 stáhly investiční firmy Evergreen Coast Capital a Veritas, které za její převzetí zaplatily 5,7 miliardy dolarů. Později se Athenahealth sloučila s podnikem Virence Health, jejž Veritas koupila od General Electric a který vyvíjí zdravotnický software.

Veritas a Evergreen si v Athenahealth udrží menšinový podíl stejně jako další investoři, například singapurský státní fond GIC. Očekává se, že transakce bude dovršena v prvním čtvrtletí příštího roku. Pozici šéfa společnosti si udrží Bob Segert.

Jak pandemie změnila e-commerce v Česku?

Video placeholde
Jak pandemie změnila e-commerce v Česku? • Videohub