Vojtěchův nouzový stav Babiš vyloučil. Uvažuje se o povinném očkování některých profesí

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Okování proti covidu-19
Péče o covidové pacienty
Pandemie koronaviru
4
Fotogalerie

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) navrhnul vládě, aby kvůli epidemii koronaviru vyhlásila stav nouze. Informoval o tom server iDNES.cz. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl uvedl, že důvodem je situace v nemocnicích, které čelí náporu pacientů s covidem-19. Premiér Andrej Babiš však serveru sdělil, že nouzový stav vyhlašovat nebude. 

Vláda podle Babiše otevřela debatu o povinném očkování některých profesí proti covidu-19. Vznikne meziresortní komise, která ho posoudí. Ministr zdravotnictví doplnil, že debatu by chtěl mít uzavřenou do konce tohoto týdne a příští týden vládě předloží stanovisko ministerstva.

"Bavíme se o kritické infrastruktuře, případně o zdravotnících a sociálních pracovnících. Uvidíme, možná že tam budou i další skupiny," řekl Vojtěch. Babiš uvedl i další státní zaměstnance, jako jsou vojáci, policisté nebo hasiči.

V souvislosti s koronavirem byl nouzový stav poprvé vyhlášen loni v březnu, podruhé před rokem 5. října. Několikrát byl prodloužen a skončil letos 11. dubna. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) doufá v to, že ministerstvo zdravotnictví nechce nouzový stav proto, aby mohli medici místo studia pomáhat v nemocnících. Na twitteru uvedl, že čeká vysvětlení na jednání vlády.

Že vláda zvažuje kvůli zrychlující koronavirové epidemii jeho opětovné vyhlášení, řekla už ráno Českému rozhlasu-Radiožurnálu hlavní hygienička Pavla Svrčinová. V pátek po jednání vlády ministr Vojtěch řekl, že vyhlášení nouzového stavu není nutné.

V nemocnicích je v současnosti téměř 4900 pacientů s covidem a vyhlášené opatření by jim umožnilo výpomoc mediků. Podle Svrčinové začíná chybět personál nejen v nemocnicích, ale také v domovech důchodců a v zařízeních sociální péče. V nemocnicích už nyní vypomáhá armáda.

Jak je to s léky na Covid?

Video placeholde
• Videohub

Nouzový stav kvůli tomu, aby museli očkovaní studenti lékařských oborů místo studia dělat v nemocnicích pomocné práce? To, doufám, hlavní hygienička a ministerstvo zdravotnictví nemyslí vážně! Předpokládám, že nám to na vládě vysvětlí,“ reagoval Plaga na twitteru. Medici pomáhali v nemocnicích už loni na jaře a na podzim i na začátku letošního roku. V březnu se proti tomu vyslovila Asociace děkanů lékařských fakult, která upozornila na to, že to nepříznivě ovlivňuje kvalitu výsledků studia a do budoucna může vést k problémům v celém zdravotnictví.

Vojtěch po pátečním jednání vlády uvedl, že opatření proti šíření epidemie se mohou dál řídit pandemickým zákonem. Stav nouze by byl nutný, kdyby vláda omezovala například volný pohyb lidí, uvedl před víkendem ministr. Vyplývá to podle něj i z konzultací s právníky ministerstva zdravotnictví.