Telefónica převádí digitální multiplex na Pařízka

Digitální síť 4, ve které momentálně vysílá Nova a ČT1 v rozlišení HD a hudební televize Óčko, mění majitele. Současný vlastník O2 Telefónica podle informací E15 převádí příslušné vysílací kmitočty na společnost Digital Broadcasting. Tu majoritně ovládá mediální podnikatel Radim Pařízek, který rovněž vlastní Rádio Čas, Rádio Dálnice a s podnikatelem Ivanem Zachem spoluvlastní síť rádií Hey.

Oficiálně se jedná o bezúplatný převod. „Nemám k tomu žádný komentář,“ uvedl Pařízek. Transakci nechtěla komentovat ani Telefónica. Telekomunikační firma by se přitom měla nadále starat o technický provoz sítě 4. Televizní byznys si vezme na starost Pařízek, který zároveň připravuje start dětské televize Pohoda.

Převod musí podle zákona schválit Český telekomunikační úřad (ČTÚ), který o něm podle zdrojů E15 jedná právě v těchto dnech. Je možné, že převedení vysílacích kmitočtů bude provázet dočasné vypnutí programů, vysílaných ve „Čtyřce“.

Digitální multiplex 4 vysílá ve třech velkých městech, v Praze, Brně a v Ostravě. Podle údajů ČTÚ pokrývá 22,7 procenta obyvatel České republiky. Pro srovnání: konkurenční síť 2, kterou vlastní České Radiokomunikace (ČRa) a ve které vysílá Nova nebo Prima, pokrývá 99,8 procenta obyvatel.

Telefónicu tak k převodu vede podle všeho stagnace sítě. Telekomunikační obr do ní nechtěl investovat s poukazem na nedostatek televizních zákazníků, majitelům stanic se zase nelíbilo nedostatečné pokrytí českých diváků. Kvůli malému rozvoji sítě 4 dokonce Telefónice hrozilo odebrání příslušných kmitočtů ze strany ČTÚ.