Telekomunikační úřad snížil vyvolávací cenu kmitočtů. Láká čtvrtého operátora

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) zapracoval připomínky mobilních operátorů a dalších zájemců k aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE. Vyhověl například požadavkům na snížení souhrnné vyvolávací ceny z původních zhruba devíti miliard korun na 7,4 miliardy. Zároveň zapracoval doporučení vlády zvýšit rozsah spektra v pásmu 1800 MHz pro nového operátora. ČTÚ aukci vyhlásí na konci příštího týdne.

Vláda ve středu předsedovi rady ČTÚ Pavlu Dvořákovi zadala vypracovat podobu aukce telekomunikačních kmitočtů tak, aby přilákala na trh čtvrtého operátora. Prioritou podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby je, aby se telekomunikační trh v Česku rozvolnil a aby skončil současný oligopol.

Z připomínek které nyní úřad odmítl jako neodůvodněné, uvedl mluvčí úřadu František Malina například požadavky na odložení aukce. Podle ČTÚ by to znamenalo pozdější dostupnost nových služeb, znejistění investorů a nevyužívání cenných pásem volných kmitočtů.

Reálná hrozba pro mobilní operátory?

Drábkovo ministerstvo vybírá mobilního operátora

Kmitočty jsou využitelné především pro mobilní sítě LTE, které umožňují zhruba desetinásobné rychlosti proti současnému 3G. Pásmo 800 MHz, které umožňuje nejsnadnější pokrytí velkého území, se uvolnily přechodem z analogového na digitální televizní vysílání.

Zájem o účast v aukci vedle současných operátorů projevily například telekomunikační firmy Dial Telecom a GTS, ovšem v závislosti na konečné podobě podmínek. O aukci se zajímá i finanční skupina PPF.

Připomínky podle ČTÚ podalo celkem 29 subjektů, byli mezi nimi občané a občanské iniciativy, poslanci, profesní sdružení, mobilní operátoři působící na českém trhu, provozovatelé televizního vysílání či subjekty, které vyjádřily zájem o vstup na trh.