Telenor omezuje aktivity v Česku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: telenorsbc.com

Norská telekomunikační firma Telenor Satellite Broadcasting (TSB), která provozuje satelity Thor, šetří a omezuje své aktivity v České republice. Podle informací deníku E15 její česká pobočka vstoupila na podzim do likvidace, případní věřitelé mají čas na přihlášení svých pohledávek do druhé poloviny ledna.

„Přikročili jsme k tomu z logistických důvodů. Jednalo se o obchodní pobočku. Podle našeho zjištění jsme schopni poskytovat tutéž péči bez ohledu na umístění našich obchodních míst,“ uvedla mluvčí TSB Natasha Keech. Zákazníci ze střední a východní Evropy budou podle ní obsluhováni ze dvou hlavních teleportů firmy v Oslu a Londýně.

TSB na český trh razantně vstoupila v roce 2009, kdy na orbitu provozovala satelity Thor 3 a Thor 5, k vypuštění byl připraven Thor 6. Tehdy její služby využívala satelitní platforma Digi TV. V průběhu dvou let se norské firmě podařilo díky cenovým nabídkám získat dalšího zákazníka, platformu UPC Direct, která si před nedávnem změnila jméno na freeSat (vlastník Liberty Global). Další dva významní hráči, CS Link a Skylink (od loňska mají stejného majitele M77 Group), zůstali u konkurenční firmy SES Astra. Celkem v Česku přijímá televizní vysílání přes satelit více než 1,6 milionu domácností.

I přes zavření české pobočky TSB vidí ve střední Evropě možnosti růstu. „Naše domovská orbitální pozice 1oW je jednou
z nejrychleji rostoucích pozic, nyní jí využívá na 17,2 milionu domácností,“ doplnila Keech.