Televizní studia RTA získal Jiří Šmejc z PPF

Jiří Šmejc

Jiří Šmejc Zdroj: ppf.cz

Televize Prima dostala mocného protivníka. Novým faktickým majitelem televizních studií sdružených pod hlavičkou Regionální televizní agentury (RTA) se stal miliardář a spolumajitel finanční skupiny PPF Jiří Šmejc. Deník E15 informaci získal od důvěryhodných zdrojů z mediální branže. PPF se k tomu nechtěla vyjádřit. „Skupina PPF není vlastníkem RTA, proto nemám žádný komentář,“ uvedl mluvčí PPF Milan Tománek.

Regionální televizní agenturu prodal před několika týdny mediální podnikatel Jaroslav Berka, cenu neoznámil. „Myslím si, že vlastnictví pana Šmejce není pravda, a neprodával jsem to panu Šmejcovi,“ uvedl Berka. V obchodním rejstříku je jako vlastník studií uvedena britská firma Malcolm & Whitacker Recovery Limited.

Stopou, směřující ke skupině PPF, je i osoba nového předsedy představenstva RTA Tomáše Vališe. Ten rovněž podle obchodního rejstříku působí v dozorčí radě Nadace The Kellner Family Foundation a soukromého gymnázia Open Gate, které založil většinový vlastník PPF Petr Kellner.

RTA, zahrnující studia v Ostravě, Brně, Zlíně, Českých Budějovicích a Hradci Králové, momentálně vede s druhou komerční televizí prudkou tahanici o vysílání, která již přerostla v právní spor.

Spor odstartovalo rozhodnutí Primy vyměnit si od ledna stávající licenci „hlavní“ Primy za licenci na kanál Prima family. Pro RTA by to byl těžký zásah, který by podle výkonného ředitele Pavla Zuny ohrozil práci až 70 lidí.

S licencí „hlavní“ Primy je totiž spojena podmínka sdílet v určitých časech vysílací frekvence s regionálními vysílateli, mimo jiné s RTA. Licence Prima family podobnou podmínku neobsahuje. RTA se kvůli tahu Primy obrátila na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, Český telekomunikační úřad a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže s žádostí o ochranu svých regionálních licencí. Televize Prima kontrovala podáním trestního oznámení a civilní žaloby.

Nový majitel RTA je zajímavý i z dalšího hlediska. Ředitel České televize Petr Dvořák, který má dlouholeté vazby na PPF, již ve svém kandidátském projektu oznámil záměr posílit regionální vysílání veřejnoprávní stanice „například v Plzni, Českých Budějovicích, Ústí nad Labem, Hradci Králové a Jihlavě“. Pro Šmejce se tak naskýtá možnost získat zajímavé zakázky z Kavčích hor. Ty by ovšem podnítily spekulace o napojení Dvořáka na PPF. „Regionální vysílání nyní neřeším,“ reagoval šéf České televize Dvořák.