Threads jsou v Česku. Meta spustila konkurenci Muskova X v celé Evropské unii

Americká internetová společnost Meta Platforms dnes v Evropské unii spustila svou sociální síť Threads, kterou se snaží konkurovat síti X amerického miliardáře Elona Muska. Meta provoz sítě Threads zahájila už začátkem července, v EU však spuštění sítě odložila kvůli nejistotě ohledně přísné unijní regulace internetových služeb. Síť Threads je ode dneška dostupná i v České republice.

„Dnes zpřístupňujeme Threads v dalších zemích v Evropě. Vítejte všichni,“ napsal v příspěvku na síti Threads krátce před 12:00 SEČ šéf společnosti Meta Mark Zuckerberg. Firma spuštění služby v Evropě do té doby oficiálně neoznámila, pouze umístila na domovskou stránku sítě počítadlo, které ukazovalo, že vynulováno bude právě v poledne středoevropského času. Meta je rovněž vlastníkem sociálních sítí Facebook a Instagram či komunikační služby WhatsApp.

Zuckerberg v říjnu uvedl, že síť Threads alespoň jednou měsíčně využívá téměř 100 milionů uživatelů. Dodal, že podle jeho názoru by se počet uživatelů do několika let mohl vyšplhat až na jednu miliardu.

„Rozšíření do Evropy je důležitým testem dlouhodobé životnosti sítě Threads,“ uvedla nedávno nezávislá analytička technologického sektoru Debra Aho Williamsonová. V příštím roce by podle ní mohla síť díky spuštění provozu v EU získat zhruba 40 milionů nových uživatelů.

Musk na konci července uvedl, že počet uživatelů, kteří alespoň jednou měsíčně využívají jeho síť X, dosáhl nového maxima a překročil 540 milionů. Musk, který je nejbohatším člověkem na světě a šéfem podniku na výrobu elektromobilů Tesla, koupil síť loni v říjnu za 44 miliard dolarů (zhruba bilion korun). Tehdy se ještě nazývala Twitter.

Za Muskova působení se mimo jiné uvolnila pravidla pro psaní příspěvků, podle kritiků se tak ale otevřela cesta k nenávistným projevům nebo šíření nepravdivých informací. Musk propustil většinu zaměstnanců podniku, včetně lidí zodpovědných za odstraňování problematického obsahu, a obnovil účty, které byly dříve zablokovány například kvůli nenávistným projevům. Obavy ohledně nedostatečné regulace obsahu a některé Muskovy kontroverzní výroky vedly k tomu, že řada inzerentů se od sítě X distancovala.

Sledujte profil deníku e15 na sociální síti Threads