UPC dostala od ČTÚ milionovou pokutu kvůli změně cen

televize

televize Zdroj: profimedia.cz

Kabelová firma UPC dostala od Českého telekomunikačního úřadu za nedostatečně ohlášenou změnu cen pronájmu modemů a set-top boxů pokutu jeden milion korun. Proti rozhodnutí se společnost odvolala a ještě není pravomocné.

Úřad vedl s největším tuzemským kabelovým operátorem správní řízení kvůli tomu, že včas neoznámil zákazníkům možnost odstoupení bez sankcí od smlouvy kvůli změně účtování. Nově začal účtovat pronájem modemů a set-top boxů jako samostatnou položku mimo měsíční poplatek za služby.

„Proti rozhodnutí ČTÚ jsme se odvolali. Rozdělení ceny za službu samotnou a za pronájem zařízení naši klienti ocenili, protože přineslo možnost zakoupení set-top boxu nebo modemu, což je pro zákazníky z dlouhodobého hlediska levnější,“ řekl mluvčí UPC Juraj Gerbery.

Od května si firma účtuje za pronájem internetového modemu 49 korun, od července stejně zpoplatnila i zapůjčení set-top boxu ke kabelové televizi. Pronájmy byly do té doby bezplatné a firma zákazníkům počítala celkovou cenu, kterou měsíčně zaplatí. Nyní částku rozdělila na služby a nájemné. Nájemné zákazníci neplatí, pokud si modem nebo set-top box koupí.

UPC měla v pololetí kolem 1,23 milionu klientů, z toho 443 tisíc uživatelů internetu a 493 tisíc zákazníků analogové nebo digitální kabelové televize.