Úspěšná česká firma CertiCon učí kamery analyzovat to, co vidí

Zdroj: Shutterstock

Veřejný prostor s vysokou četností lidí představuje v současné době větší bezpečnostní rizika než v minulosti. Inteligentní systém CertiConVis však dokáže analyzovat kamerový obraz v reálném čase a v případě podezřelého chování ihned informovat uživatele.

CertiConVis a široká škála uplatnění v praxi

Umělá inteligence a pokročilá analýza videa v reálném čase jsou odpovědí na současná rizika spojená s terorismem a kriminalitou. Chytrá kamera dnes jen nezaznamenává obraz a zvuk, ale v reálném čase vyhodnocuje to, co právě vidí. Počítačové vidění je pro své pokročilé funkce využíváno při ochraně veřejného prostoru a objektů, v automobilovém průmyslu, v řízení a plánování dopravy, ve zdravotnictví, při třídění elektroodpadu i v kosmonautice.

Inteligentní strojové vidění je založeno na softwaru a různých pohybových vzorcích. Program ví, jaké je běžné chování objektů v obraze a jaké je naopak podezřelé či nežádoucí. Kamera dnes pozná člověka, zvíře, automobil, nákladní vůz, poznávací značky i pacienta, který zkolaboval a potřebuje akutní pomoc,“ uvádí Vladimír Mařík ml., obchodní ředitel společnosti CertiCon, a dodává: „V roce 2016 jsme vyvinuli video analytický systém CertiConVis, který je možné využít ve všech uvedených případech, a stále ho zdokonalujeme. V Česku ho již využívá kriminální policie, obchodní centra i některé parkovací domy. Velmi pozitivně nás překvapil velký zájem ze zahraničí, který náš produkt zařadil mezi světovou špičku.

Rychlé hledání v mnohahodinových záznamech

Velkou výhodou systému CertiConVis je, že umožňuje více analytiky, než ve svých produktech nabízí konkurence. Např. kriminalisté velmi oceňují sloučení sledovaných událostí do jednoho výsledného obrazu. Pokud uživatel hledá, zda kamera zachytila konkrétní osobu, nemusí sledovat dlouhé hodiny natočeného záznamu. CertiConVis dokáže unikátně sloučit všechny události z mnohahodinového videa do několika málo minut.

Včasné upozornění na nezvyklé chování

„Budoucnost využití tohoto systému spočívá v tom,že je schopný detekovat podezřelé chování osob a okamžitě informovat buď bezpečnostní složky, nebo i majitele například nemovitosti. CertiConVis upozorní na podezřelou osobu obcházející budovu nebo na člověka, který prohlíží vozidla na parkovišti,“ vyjmenovává možnosti Mařík.

„Automatická analýza nám umožňuje reagovat na podezřelé události bez nutnosti pořizování kamerových záznamů, což má velký význam při zavádění nových požadavků na ochranu osobních údajů, např. nastupující nová legislativa GDPR,“ komentuje výhody CertiConVis Ondřej Maňas ze společnosti SCANLOCK CZ.

Nasazení produktu v praxi, ať už u nás nebo v zahraničí, pomáhá rozvoji českého produktu a udržuje Českou republiku na technologické špičce v oboru počítačového vidění.