V Česku bude opět natáčet indický Bollywood

Bollywood, ilustrační foto

Bollywood, ilustrační foto Zdroj: Wikimedia

Do Česka v květnu a červnu příštího roku zamíří filmaři z proslulého indického Bollywoodu, tedy filmových studií v tamní metropoli Bombaj. Filmová společnost Milk and Honey Pictures v současné době připravuje natáčení vysoko rozpočtového filmu s názvem Bang Bang režiséra Siddharta Annada. V hlavních rolích s s bollywoodskými hvězdami Hrithikem Roshanem a Katrinou Kaifovou.

Česko by chtělo přilákat indické filmaře, jako se to podařilo v posledních deseti letech Švýcarsku. Tam se podle údajů národní filmové kanceláře Czech Film Commission, jejímž cílem je právě nalákání zahraničních producentů do Česka, každoročně natočí kolem 25 celovečerních bollywoodských filmů. Filmové produkce mají obrovský vliv na cestovní ruch. Alpská země tak nyní každoročně přiláká 200 000 turistů z Indie, a je tak třetí nejpopulárnější destinací z hlediska indické příjezdové turistiky.

České republice by ve filmové spolupráci s Indií mohla pomoci i zkušenost indických filmařů z minulosti. Před třemi lety se například česká společnost Punk Film podílela na natáčení indického filmu Rockstar, který byl natáčen v Praze, Sychrově a dalších místech v ČR. Natáčení nového indického filmu se uskuteční v Praze, Orlíku, Českém Krumlově a Kutné Hoře.

O filmování v Česku má ale zájem více indických filmařů. Jejich zájem o natáčení v Česku je podmíněn dostupností investičních pobídek pro filmové produkce, uvedla pro Czech Film Commission ředitelka státního Fondu kinematografie Helena Fraňková.

„Pokud se nám podaří zajistit dostatečné financování těchto pobídek, v příštím a následujícím roce máme již potvrzený zájem pěti velkých filmových produkcí z Bollywoodu,“ uvedla Fraňková. Potvrzení zájmu je mimo jiné i výsledkem aktuální návštěvy ministrů zahraničí Jana Kohouta a kultury Jiřího Balvína (oba v demisi) v Indii.