V Česku je kolem 220 tisíc iPhonů. Rychleji přibývá Androidů

iPhone 4S

iPhone 4S Zdroj: Apple

Smartphone iPhone od Apple, který v těchto dnech slaví 5 let od svého uvedení na světový trh, si v Česku vytvořil silnou pozici. Celkový počet používaných přístrojů se podle neoficiálních odhadů pohybuje okolo 220 tisíc a stabilně roste o desítky tisíc prodaných kusů za rok. I když se iPhone ještě objevuje na předních místech tuzemských prodejních žebříčků, stále více jej ohrožuje konkurence v podobě špičkových chytrých telefonů s operačním systémem Android, v poslední době třeba Samsung SIII.

První iPhone se na světovém trhu objevil před pěti lety, prodej tehdy odstartoval v USA 29. června. Do Česka se ale první generace dostala jen formou „šedých“ dovozů ze zahraničí. Oficiálně začali v tuzemsku operátoři prodávat až o rok později verzi 3G.

Nejoblíbenější je v tuzemsku iPhone 4 v černé barvě s pamětí 16 GB, naopak nejméně je iPhonů 2G, vyplývá z informací prodejců.

Zatímco podíl iPhonu a dalších přístrojů s iOS proti loňsku klesl například u Vodafonu o tři procentní body na 15 procent, Android letos posílil ze 44 na 63 procent a odborníci mu předpovídají další růst.

Čtěte také:

Nový iPhone bude na trhu možná v červnu

Galaxy S III se daří: prodeje brzy překonají deset milionů kusů

T-Mobile ve své síti registruje podle mluvčí Martiny Kemrové několik desítek tisíc iPhonů, z toho polovinu tvoří iPhone 4. V desítkách tisíc se pohybují i počty používaných přístrojů u Vodafonu a Telefóniky. Ta přitom loni iPhony kvůli nevýhodným obchodním podmínkám Applu přestala ve své prodejní síti nabízet.

iPhony obecně patří v sítích operátorů k chytrým telefonům, jejichž uživatelé stahují nejvíce dat. Například u Vodafonu připadá na přístroj s operačním systémem iOS 264 MB stažených dat za měsíc, zatímco uživatelé přístrojů s konkurenčním Androidem stáhnou jen 177 MB.

Na příchod iPhonu zareagovali i tuzemští vývojáři. Aplikací z Česka je v současnosti několik set a patří mezi ně hry, zábavní programy, ale i aplikace bank a mediálních domů. Aplikace přitom musí nabízet v rámci uzavřeného distribučního systému Applu přes jeho internetový obchod.

Loni v září spustil Apple svůj obchod s aplikacemi a hudbou iTunes v češtině. Podle aktuálního žebříčku patří mezi nejvíce stahované placené programy hry, například závod Asphalt 7 nebo Angry Birds Space. Nejvíce roste zájem o navigační aplikace.