V kinech ubylo diváků, vstupenky zdražily o desetinu

ilustrační foto

ilustrační foto

Do tuzemských kin loni zavítalo 11,06 milionu diváků. To je zhruba o 120 tisíc, tedy jedno procento, méně než o rok dříve. Zároveň je to druhé nejnižší číslo za posledních osm let.

Provozovatelé kin ale nemusí příliš smutnit. Loni se totiž výrazně, o téměř desetinu, zvýšila průměrná cena vstupenky, která činí 125 korun a je nejvyšší od roku 1989. Celkové tržby kin tak přes pokles návštěvnosti vzrostly o téměř dvanáct procent na 1,42 miliardy korun, vyplývá z aktuálních údajů Unie filmových distributorů.

Částka, kterou lidé nechali za vstupenky do kin a multiplexů, je druhou nejvyšší po změně režimu. Více lidé za kasovní i divácky náročnější filmy utratili jen v roce 2010, kdy se tržby kin vyšplhaly na téměř 1,5 miliardy. Stouply přitom druhým rokem po sobě.

Největší distributoři v roce 2013Největší distributoři v roce 2013|Reuters

Méně diváků do kin zamířilo i přesto, že nabídla nejvyšší počet představení za poslední dvě desítky let – celkově jich bylo 413 251. Ještě více představení se konalo jen v letech 1989 a 1990. Nárůst v poslední době je způsoben nástupem distribuce filmů v digitálních kopiích, které umožňují více projekcí současně než z klasických filmových kotoučů.

Loňský rok také výrazně zamíchal pořadím mezi distributory. Pozici jedničky podle předpokladů ztratil Bontonfilm ze skupiny CME, který se propadl až na čtvrté místo. Důvodem je, že od loňského března ztratil práva na distribuci divácky atraktivnějších snímků velkých studií Universal Pictures, 20th Century Fox, DreamWorks Animation a Paramount. Práva získal loni Cinemart Aleše Třísky, který tak z předloňského jedenáctého místa s podílem pouhých devět desetin procenta poskočil na druhé místo.

Jedničkou trhu se nakonec stal Falcon, a to i díky divácky nejúspěšnějšímu a nejvýdělečnějšímu loňskému snímku Babovřesky.

Českých filmů v Top 10 přibylo
Do čelného pořadí snímků, které loni přilákaly nejvíce diváků, se letos více zapsaly tuzemské filmy. Oproti předloňskému roku, kdy se v Top 10 objevily tři, loni jejich počet stoupl na pět. Jeden z nich, kritiky zavrhované Babovřesky Zdeňka Trošky, se navíc stal s 652 tisíci diváky nejnavštěvovanějším filmem, který zároveň vynesl kinům nejvyšší tržby (86,3 milionu korun). Druhé místo v počtu diváků i tržeb patří snímku Hobit: Šmakova dračí poušť (494 tisíc diváků), třetí pak druhému dílu animovaných Šmoulů (343 tisíc diváků). Například třetí Iron Man skončil až šestý.

12× nejočekávanější a nejlepší film roku 2014: sci-fi a komiks