V Milovicích vznikne vědeckotechnický park za půl miliardy

věda, ilustrační foto

věda, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Ve středočeských Milovicích vznikne vědeckotechnický park za 533 milionů korun. Podpořit má rozvoj malého a středního podnikání. Společnými silami ho vybuduje Energoklastr složený z Českého vysokého učení technického v Praze a Centra pro výzkum, vývoj a inovace.

Tři čtvrtiny nákladů pokryje dotace z operačního programu Podnikání a inovace. V rámci projektu vznikne až sto nových pracovních míst. Pilotně má VTP Milovice začít fungovat ve druhé polovině roku 2014, ostrý provoz se spustí začátkem roku 2015. Park nabídne komplexní služby zejména v oblasti výzkumu a vývoje. K dispozici budou mimo jiné laboratorní, administrativní a testovací plochy, které si bude možné pronajmout.

„Firmy budou moci využít také aerodynamický tunel s unikátní technologií. Předpokládáme, že park bude zajímavý zejména pro automobilový průmysl a udržitelnou energetiku s důrazem na úspory a efektivní využívání energií,“ upřesňuje předseda správní rady VTP Milovice Oldřich Starý. Zázemí zde mohou najít nově vznikající i už existující inovační firmy, které pak díky transferům technologií mohou uvést výsledky do praxe.

Park je důležitý i svojí lokalizací. Milovice, město v minulosti nechvalně proslulé jako zázemí sovětské moci, je totiž plné nevyužitých budov – brownfieldů. „Věřím, že se i díky VTP a firmám, které ho využijí, podaří image obce pozitivně změnit a současně posílit českou ekonomiku,“ míní Miroslav Křížek, generální ředitel agentury CzechInvest, která operační program administruje.

Součástí projektu VTP Milovice, člena Společnosti vědeckotechnických parků v ČR, bude vznik a provoz vědeckotechnického parku, podnikatelského inkubátoru a centra pro transfer technologií. Chybět nebude ani vzdělávací sekce s odbornou garancí pražského ČVUT.