V roce 2013 se postaví datová centra za 143 miliard dolarů

Datové centrum Facebooku v Oregonu.

Datové centrum Facebooku v Oregonu.

Výdaje za výstavbu datových center by měly letos dosáhnout 143 miliard dolarů. Příští rok by pak měla vyrůst další centra v hodnotě 149 miliard. Odhaduje to prognóza agentury Gartner.

Velké společnosti tak reagují na neustále rostoucí objem dat a stále využívanější cloud computing, jak napsal list The Guardian. Jedno z nejnovějších datových center postavila společnost Apple v Maiden v Severní Karolíně v hodnotě jedné miliardy dolarů, které pokrývá plochu asi 46 tisíc čtverečních metrů a je chlazeno vodou z okolních řek. Svá datová centra zde mají také firmy Google, Facebook, AT&T a Wipro.

Částka 143 miliard dolarů investovaná do datových center vychází z prognózy analytické společnosti Gartner. Podle jejích analytiků letos dojde k meziročnímu nárůstu výdajů v oblasti IT o dvě procenta na celkovou sumu 3,7 miliard dolarů.

Analytici v aktuální předpovědi globálních výdajů snížili ve většině regionů odhadovanou výši celkových letošních výdajů na informační technologie. Výjimku tvoří západní Evropa, u níž odhad mírně navýšili. Strategické projekty v tomto regionu mají prý pokračovat navzdory nepříznivým ekonomickým vyhlídkám, předpovídá Gartner ve své analýze ze začátku letošních prázdnin.