Válka o AI zrychluje. Šéf Amazonu se opřel do OpenAI a Microsoftu a uvedl konkurenci Nvidii

Šéf Amazon Web Services Adam Selipsky (vlevo) a ředitel Nvidie Jensen Huang

Šéf Amazon Web Services Adam Selipsky (vlevo) a ředitel Nvidie Jensen Huang Zdroj: Jan Sedlák

Nástup generativní umělé inteligence zvyšuje už tak velkou soutěživost mezi největšími technologickými společnostmi. Adam Selipsky, výkonný ředitel největšího poskytovatele cloudových služeb Amazon Web Services (AWS), na konferenci v Las Vegas, které se e15 zúčastnila, nelichotivě komentoval nedávné dění v organizaci OpenAI finančně podporované Microsoftem. Zároveň představil alternativu k ChatGPT a AI čipy konkurující Nvidii.

Situace v OpenAI byla nejsledovanější byznysovou událostí poslední doby. Představenstvo nejdříve odvolalo šéfa organizace Sama Altmana, aby ho později po obřím interním i veřejném tlaku jmenovalo zpátky.

OpenAI díky vývoji AI modelů GPT spustila možnou revoluci v IT, na což jako investor naskočil Microsoft, který technologie OpenAI integruje do svých produktů. Amazon je velký rival Microsoftu, obě firmy soutěží zejména v provozování cloudů. AWS je podle čísel firmy Statista s podílem 32 procent světovou jedničkou, Azure od Microsoftu je s 22 procenty druhý.

Microsoft se v boji o podobu AI spoléhá hlavně na OpenAI, čehož se Selipsky snažil využít. „Opravdu nechcete provozovatele cloudu vázaného primárně k jednomu poskytovali AI modelů. Potřebujete možnost volby. Myslím, že události posledních dní to jednoznačně ukázaly,“ sdělil ve Vegas v narážce na dění v OpenAI.

AWS proto spustil službu Bedrock, v rámci níž jsou k dispozici různé AI modely včetně LLaMA od Mety nebo Claude od firmy Anthropic. Právě do Anthropiku chce Amazon investovat až čtyři miliardy dolarů a vytvořit úzkou spolupráci podobnou té, jakou má Microsoft s OpenAI. „Náš první model jsme natrénovali v AWS,“ uvedl ve Vegas ředitel Anthropiku Dario Amodei.

Anthropic se také podílí na optimalizaci čipů pro AI, které si Amazon sám vyvíjí a nasazuje v cloudu. AWS představil jejich druhou generaci označenou jako Trainium2. Jde o přímou konkurenci čipů od společnosti Nvidia, která díky rapidnímu nástupu AI velmi rychle roste. Ve třetím čtvrtletí aktuálního fiskálního roku měla nejlepší výsledky v historii. Tržby meziročně vyrostly na trojnásobek (18,1 miliardy dolarů), čímž Nvidia překonala Intel.

Paradoxní je, že Selipského během vystoupení v Las Vegas doplnil zakladatel a šéf Nvidie Jensen Huang. Ten oznámil, že AWS nasadí nejnovější a nejmodernější AI čipy od Nvidie (H200, L40S a L4). Obě firmy také pracují na cloudovém superpočítači obsahujícím 16 384 kusů čipů GH200 s obrovským výkonem 65 exaflopů pro výpočty umělé inteligence. „Doposud jsme v AWS nasadili dva miliony našich AI akcelerátorů,“ shrnul Huang.

Pozice Nvidie v dodávkách čipů pro AI je v současné době neotřesitelná. To je důvod, proč se AWS i přes vývoj konkurenčních čipů s Nvidií nadále úzce kamarádí. V IT byznysu je něco takového poměrně běžný jev, pro který se vžila zkratka „frenemy“ kombinující anglická slova friend a enemy, tedy přítel a nepřítel zároveň.

Vlastní čipy pro AI označované jako Maia nedávno avizoval také Microsoft. Nasazovat je bude ve svém cloudu Azure, termín ale nebyl specifikován. I toho Selipsky využil, když řekl, že „někteří poskytovatelé cloudu o svých AI čipech stále jen mluví“.

Amazon a Microsoft si rovněž vyvíjejí vlastní procesory nasazované v serverech pohánějících samotné cloudy. Amazon ve Vegas představil už čtvrtou generaci procesorů Graviton. Microsoft před pár dny oznámil první generaci procesorů Cobalt, které začne používat příští rok.

Oba konkurenti u procesorů využívají licencovanou technologii od firmy ARM, což je přímá konkurence Intelu a AMD. Podobné kroky dělá i například čínský Alibaba Cloud. Hlavně díky těmto hráčům se podle společnosti Bernstein Research dostalo ARM v oblasti serverů rychle na desetiprocentní tržní podíl s potenciálem dalšího růstu.