Sesazen ani ne na týden. Altman se vrací do čela OpenAI

Staronový šéf OpeaAI Sam Altman

Staronový šéf OpeaAI Sam Altman Zdroj: Reuters

V divokém vývoji posledních dní kolem společnosti OpenAI nastal další zvrat. Sam Altman, kterého správní rada odvolala minulý pátek z čela firmy, se nyní s představenstvem společnosti dohodl na svém návratu do funkce, oznámila Open AI. Altmana po vyhazovu z firmy vyvíjející populární nástroj ChatGPT najal investor do OpenAI, společnost Microsoft. A zatímco Altman se nyní vrací na svůj post, složení správní rady, která jej sesadila, se promění. 

V nové správní radě prozatím zasednou Bret Taylor, který se mimo jiné podílel na vývoji aplikace Google Maps, bývalý americký ministr financí Lawrence Summers a Adam D'Angelo, který byl členem i předchozí správní rady a podle Bloombergu se účastnil jednání o Altmanově návratu.

„S novou správní radou a s podporou Satyi Nadelly se těším na návrat do OpenAI, kde budeme stavět na silném partnerství s Microsoftem," napsal Altman na sociální síti X.

Většina zaměstnanců OpenAI po Altmanově odvolání pohrozila odchodem, pokud celá správní rada nerezignuje a Altman se nevrátí. Za jeho návrat lobbovali i významní investoři. Prozatímní generální ředitel OpenAI Emmett Shear řekl lidem blízkým společnosti, že neplánuje zůstat, pokud představenstvo nedokáže jasně sdělit důvod Altmanova odvolání.

Generální ředitel Microsoftu Satya Nadella návrat Altmana uvítal. „Změny ve správní radě společnosti OpenAI nás těší. Věříme, že je to první zásadní krok na cestě ke stabilnějšímu, informovanějšímu a efektivnějšímu řízení,“ napsal na X. Microsoft do OpenAI podle různých médií investoval zřejmě až 13 miliard dolarů a má práva na jeho technologii.

Podle analytiků bude nyní Microsoft usilovat o post v nové správní radě, aby měl do budoucna dění v OpenAI více pod kontrolou.

Evropská komise chystá regulaci umělé inteligence

Evropská unie se blíží k přijetí rozsáhlého souboru předpisů regulujících umělou inteligenci (AI). Překvapivé odvolání Sama Altmana z čela společnosti OpenAI podle zákonodárců i odborníků podtrhuje potřebu přísných pravidel. Uvedla to dnes agentura Reuters.

Evropská komise (EK), Evropský parlament (EP) a Evropská rada dolaďují detaily navrhovaného Aktu o umělé inteligenci (AIA), objemného souboru předpisů, který by od některých společností vyžadoval rozsáhlé hodnocení rizik a zpřístupnění dat regulačním orgánům. V posledních týdnech se jednání zastavila na otázce rozsahu, v jakém by společnosti měly mít možnost samoregulace.

„Drama kolem Altmanova vyhazovu z OpenAI a jeho nástupu do Microsoftu nám ukazuje, že se nemůžeme spoléhat na dobrovolné dohody zprostředkované vizionářskými lídry,“ řekl Reuters Brando Benifei, jeden ze dvou zákonodárců EP, kteří vedou jednání o chystaných předpisech. „Regulace, zejména pokud jde o nejvýkonnější modely umělé inteligence, musí být rozumná, transparentní a vymahatelná, aby chránila naši společnost,“ dodal.

EU chce transparentní AI

Francie, Německo a Itálie podle Reuters dosáhly dohody na tom, jak by měla být AI regulována. To by mělo urychlit jednání na evropské úrovni. Vlády jmenovaných zemí jsou v případě těch firem, které používají modely generativní AI, pro „povinnou samoregulaci prostřednictvím kodexů chování“.

Kauza kolem OpenAI podle nizozemské ministryně pro digitalizaci Alexandry van Huffelenové podtrhuje potřebu přísných pravidel. „Nedostatek transparentnosti a závislost na několika vlivných společnostech podle mého názoru jasně podtrhuje nutnost regulace,“ konstatovala.

„Skutečně nemůžeme firmám důvěřovat v tom, že budou umělou inteligenci regulovat samy, a zvláště když i jejich vlastní interní řízení může být silně problematické,“ myslí si Gary Marcus, který se na Newyorské univerzitě zabývá umělou inteligencí. „Prosím neoklešťujte unijní nařízení o umělé inteligenci. Nyní ho potřebujeme více než kdy jindy,“ dodal.