Většinu mobilů by prý kvůli nedostatkům GSM mohli zneužít hackeři

Mobil

Mobil

Hackeři mohou zneužít nedostatků GSM technologie a na dálku získat kontrolu nad většinou mobilních telefonů. Na konferenci o hackingu v Berlíně to uvedl odborník na bezpečnost mobilních sítí Karsten Nohl. Hackeři mohou mobily ovládnout a dát instrukce k zasílání sms zpráv či volání na zpoplatněná čísla a tímto způsobem vydělávat, cituje Nohla agentura Reuters.

GSM technologii používá osmdesát procent mobilního trhu a tím pádem miliardy lidí. Kvůli chybě v zabezpečení GSM mohou hackeři na dálku přes napadené telefony volat nebo posílat zprávy na prémiová nebo podvodná čísla se zvýšenými sazbami,“ uvedl Nohl.

Podobné útoky se zatím odehrávaly jen v malém měřítku, Nohl ale sdělil, že z technologického hlediska není problém ohrozit najednou statisíce přístrojů.

Podle Nohla by se hackeři mohli zaměřit i na firemní mobily. Obvykle se virtuálním pirátům podaří z napadeného telefonu stáhnout dřív, než se na útok přijde. Odhalit podvody se tak většinou podaří až s měsíčním vyúčtováním, které přinese nepříjemné překvapení v podobě vysokých požadovaných částek.

Nohlův tým v průběhu roku prozkoumal zabezpečení dvaatřiceti operátorů v jedenácti zemích a konstatoval, že ochrana proti hackerům není ani u jednoho z nich dokonalá.

„Toho by mohli využít nejen hackeři, ale i podvodné agentury, zabývající se shromažďováním osobních dat,“ varoval Nohl. Podle něj by přitom bylo možné tuto chybu opravit aktualizací operačních systémů.