Volejbaloví Lvi Praha najali matematiky. V lize stoupají, svou aplikaci chtějí prodat do světa

Kapitál Lvů Praha Jiří Král

Kapitál Lvů Praha Jiří Král Zdroj: Lvi Praha

Lvi Praha
Volejbalový klub Lvi Praha
Představení Smart Volley
Tomáš Janeček (vlevo)
Tomáš Janeček v jedné ze škol Duhovka.
8
Fotogalerie

Podnikatel Tomáš Janeček přinesl do volejbalového klubu Lvi Praha, který sponzoruje, pokročilé matematické modelování. Stálo ho to už miliony, má to ale přinést konkurenční výhodu a také nový byznys.

Příběh baseballistů Oakland Athletics zmapovaný v knize Moneyball od Michaela Lewise a v následné filmové adaptaci s hvězdným Bradem Pittem je zosobněním toho, jak do sportu promlouvá věda. Dobře poskládaní outsideři vytipovaní na základě statistik a matematických modelů dokázali konkurovat mnohem bohatším celkům.

O něco podobného se teď pokouší český volejbalový klub Lvi Praha. Už v aktuální sezoně má v sestavě tři hráče vybrané za pomoci statistické aplikace SmartVolley, kterou v klubu sami vyvíjejí a jednou z jejího prodeje chtějí financovat celý svůj provoz. V extralize jsou Lvi aktuálně pátí, na konci loňské základní části sezony byli přitom devátí.

Bývalý univerzitní klub ČZU Praha si vzal před nedávnem pod patronát volejbalový nadšenec Tomáš Janeček. Bratr známějšího Karla je také spoluzakladatelem investiční společnosti RSJ. Zároveň řídí soukromou školu Duhovka nebo energetickou firmu Nano Energies.

„Máme průměrný rozpočet a nepatříme mezi finančně nejsilnější. Tohle je cesta, jak chytře vytvořit tým s dobrým poměrem cena - výkon,“ říká Janeček. „Díky aplikaci se dají získat hráči, kteří jsou podceňováni, ale ve skutečnosti mají velkou kvalitu,“ dodává.

Nejen to. Software slouží týmu i v dlouhodobé přípravě. Trenéři spolu s datovými analytiky a hráči ladí například statisticky optimální rychlost podání, jíž se hráči snaží dosahovat. Aby riziko větší razance odpovídalo účinnosti. Aplikace se zároveň vlastním strojovým učením zlepšuje.

Vývoj projektu vyšel Janečka podle jeho slov už na několik milionů korun, využívá primární data z celosvětové statistické sítě Data Volley. Tři čeští matematici a tři vývojáři vytvářejí program dál rozvíjejí a vylepšují.

S aplikací má Janeček velké plány. Podobná datová výbava totiž na trhu chybí. „Budeme ji nabízet v zahraničí, aby se stala ideálně podstatným zdrojem příjmů pro fungování klubu,“ dodává.