Vyhledávač Sogou chce být v Číně do roka před Googlem

Sogou

Sogou

Čínský vyhledávač Sogou, který je součástí tamní internetové společnosti Sohu.com, chce mít do roka větší podíl na čínském trhu internetového vyhledávání, než má Google. Americký podnik by se tak propadl až na třetí místo a jeho vliv by byl naprosto zanedbatelný. Internetovému vyhledávání v Číně léta kraluje tamní společnost Baidu, vliv Googlu v Číně nebyl nikdy zásadní.

Šéf společnosti Sogou Wang Siao-čchuan předpokládá, že tržby jeho podniku se ve čtvrtém čtvrtletí zřejmě vůbec poprvé vyšplhají nad hranici 20 milionů dolarů (asi 346 milionů korun). Příští rok už by firma mohla začít vytvářet i zisk.

„Objem vyhledávání se nám za poslední rok zdvojnásobil, což vedlo k silnému růstu tržeb,“ řekl Wang agentuře Reuters. „Nevidím nic těžkého na tom, abychom příští rok nemohli oznámit zisk. Naším skutečným cílem je ale do roka v Číně předběhnout Google,“ dodal.

Baidu má na čínském trhu internetového vyhledávání v současné době podíl kolem 76 procent. Firma svůj tržní podíl zvýšila i díky tomu, že Google se loni z Číny částečně stáhnul. Tržní podíl Googlu se nyní pohybuje kolem 19 procent a dál klesá. Sogou má jen asi 2,4 procenta.

Čína má největší internetový trh na světě, počet uživatelů tam dosahuje téměř 500 milionů. Pokrytí internetovými službami přitom činí jen asi 30 procent, což dává předpoklad dalšího silného růstu.
Google se z čínského trhu internetového vyhledávání stáhnul loni na jaře a svůj krok tehdy zdůvodnil rozhodnutím, že už nechce spolupracovat s čínskou vládou na filtrování internetu. Pozorovatelé ale tvrdí, že Google v Číně neuspěl, a k odchodu si tedy našel zástupný důvod. Čínský web Baidu se mu totiž navzdory snaze nepodařilo porazit.

Čína aktivity na internetu na svém území sleduje mnohem víc než jiné země, za což často sklízí kritiku. Vedle skutečně nežádoucích webů, jako je šíření dětské pornografie nebo násilí, totiž blokuje i politicky citlivý obsah. Na filtrování internetu musí s úřady spolupracovat všechny internetové firmy, které v Číně působí. Tedy včetně gigantů jako je Yahoo či Microsoft.Snahu posílit vliv na lukrativním čínském internetu má ale řada dalších firem, například Tencent či Netease.

Sogou proto plánuje, že do konce roku zvýší počet zaměstnanců o více než 30 procent na zhruba 800 lidí. Umožnit by to měl právě pokračující růst tržeb a připravovaná spolupráce s vlivnou internetovou společností Alibaba Group. S ní chce Sogou vytvořit nový prohlížeč optimalizovaný pro internetové obchody.