Vynálezy roku: Anticovid prsten, vodka ze vzduchu nebo bunda ze železa

Oura prsten. Pokud jste fanoušky basketbalové NBA, možná jste o něm už slyšeli. I díky tomuto prstenu se lize letos podařilo odehrát podstatnou část sezony bez jediného případu COVID-19 mezi týmy a hráči. Právě i tento prsten, který sleduje funkci srdce, aktivitu každého, kdo jej má na ruce a třeba i teplotu tomu hodně pomohl. Postupně se rozšiřuje, používá jej personál kasina Sands v Las Vegas a i další, včetně firem, aby monitorovaly zdraví svých zaměstnanců, přitom elegantní a vlastně pěknou cestou.

Oura prsten. Pokud jste fanoušky basketbalové NBA, možná jste o něm už slyšeli. I díky tomuto prstenu se lize letos podařilo odehrát podstatnou část sezony bez jediného případu COVID-19 mezi týmy a hráči. Právě i tento prsten, který sleduje funkci srdce, aktivitu každého, kdo jej má na ruce a třeba i teplotu tomu hodně pomohl. Postupně se rozšiřuje, používá jej personál kasina Sands v Las Vegas a i další, včetně firem, aby monitorovaly zdraví svých zaměstnanců, přitom elegantní a vlastně pěknou cestou. Zdroj: Oura

Air Vodka. Brooklynský startup AirCo destiluje vodku z vody a CO2, který se proměňuje na etylalkohol. Vodka je pouze začátek, tvrdí autoři projektu.
Callaly tampon. Hygienické tampony pro ženy byly patentovány před téměř sto lety. A od té doby se nijak nezměnily. Tampon od Callaly ale přináší inovaci. Jde o hybrid mezi tamponem a intimkou. Zatím je produkt dostupný ve Velké Británii, v Irsku a Švédsku. V mnoha dalších zemích čeká na povolení od úřadů.
Casus Grill. Konvenční podtácky na grilování jsou podle společnosti Casus Grill naprosto zbytečnou věcí. Oproti tomu bambusové, lávové nebo dokonce vyrobené z kartonu - komponenty grilovacích systémů Casus Grill - jsou rozložitelné a ekologické. Jde sice o gril na jedno použití, který se ale okamžitě po zakopání stane neškodnou součástí přírody. Dánský podnik Carstena Nygaarda Broggera slibuje, že zméněné komponenty se nevznítí až do teploty 300 stupňů Celsia.
Cradlewise kolébka. Okolo poloviny šestiměsíčních dětí má problémy v noci spát. Kolébka na bázi umělé inteligence od Cradlewise je inovativní v tom, že dokáže poznat první náznaky nepohody dítěte a aktivovat houpání a další dítěti příjemné úkony. Většina dosud známých chytrých kolébek oproti tomu reaguje až na pláč, kdy už je dítě probuzeno.
Greater Good Imperial Brewing Company domácí pivovar. Vaření domácího piva je stále větší módou v mnoha zemích světa. Pinter, kit na výrobu domácího piva, není určitě ani jediný, ani první, kdo na trh s podobnou technologií přišel, podle časopisu Time je jeho použití a výroba v něm ale velmi elegantní, efektivní, rychlé a pro každého. A ten design, že?
10
Fotogalerie

Časopis Time tradičně ke konci roku upozorňuje na vynálezy, zlepšováky, neotřelá řešení a inovace, které stojí za to. Letošní seznam stovky nejzajímavějších vychytávek obsahuje elektroniku, aplikace, pomůcky pro zdraví a wellness, potravinové výrobky či technologie pro efektivní nakládání s odpadem. Vybrali jsme na ukázku desítku z nich. Tu najdete v galerii. Celou stovku pak zde.