Výrobci základových desek očekávají propad poptávky až o 30 procent

Návštěvník veletrhu Computex 2022 si prohlíží základové desky. Výrobci očekávají, že poptávka letos značně oslabí

Návštěvník veletrhu Computex 2022 si prohlíží základové desky. Výrobci očekávají, že poptávka letos značně oslabí Zdroj: profimedia.cz

Po době s obrovskou a rychle rostoucí poptávkou přichází ještě rychlejší vystřízlivění. Výrobci základních desek omezují své objednávky čipů, píše server Digitimes. Už dříve se k podobnému kroku odhodlali velcí hráči technologického světa jako Apple, AMD nebo Nvidia.

Výrobci základových desek jako Asus, ASRock, Gigabyte nebo MSI snížili odhady prodejů o poměrně vysokých 20 procent až 30 procent. Například Asus v roce 2021 prodal přes 18 milionů základních desek a původní odhady na letošní rok tak byly podobné. Sílící ekonomická a energetická krize ale ovlivňuje poptávku a tak už dle aktuálních čísel snížil Asus očekávané prodeje za celý rok 2022 pouze na přibližně 14 milionů kusů základních desek.

Gigabyte v roce 2021 prodal 13 milionů základních desek, ale tento rok už nově raději plánuje a očekává prodeje kolem devíti milionů kusů. Vzhledem k tomu, že základní desky jsou základem všech počítačů, už teď je jasné, že se očekává propad celého počítačového trhu, což se s velkou pravděpodobností bude týkat i notebooků a tím pádem i všech dalších spojených výrobců nejen hotových zařízení, ale i komponent.

Pokles prodejů se zatím nedotknul sféry datacenter, kde je poptávka stále dobrá a nic nenaznačuje, že by měla do konce roku výrazněji poklesnout.  

Článek vyšel na Živě.cz >>>