Vysílací rada posvětila prodej Rádia Impuls Babišovi

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš Zdroj: CTK - Katerina Sulova

Majitel holdingu Agrofert a budoucí vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš získal první ze dvou rozhodnutí státních úřadů nutných k tomu, aby ovládl nejposlouchanější tuzemskou komerční rozhlasovou stanici - Rádio Impuls.

Souhlas s převodem obchodního podílu ve společnosti Londa, která vlastní licenci pro vysílání Impulsu, totiž tento týden na svém zasedání vyslovila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

K ovládnutí stanice potřebuje Babiš ještě souhlas antimonopolního úřadu. Ten zahájil správní řízení 20. prosince a dosud ještě nerozhodl. Má na to ze zákona měsíční lhůtu, kterou může v případě pochybností či složitosti fúze prodloužit až pětinásobně.

Babiš v posledním roce vybudoval největší tuzemské mediální impérium. K bezplatnému týdeníku 5+2 postupně přidal společnost Mafra vydávající mimo jiné deníky Dnes a Lidové noviny. V listopadu pak oznámil dohodu o koupi podílu ve vysílateli Rádia Impuls.

„Koupě společnosti Londa představuje rozšíření naší mediální působnosti do oblasti rozhlasového vysílání, což jak věříme dále posílí atraktivitu naší mediální divize pro obchodní partnery a podpoří její další rozvoj,“ uvedl tehdy člen představenstva Agrofertu Libor Němeček.

V posledních týdnech se navíc spekuluje o tom, že má Babiš spadeno i na některou tuzemskou televizní stanici. Hovoří se jak o Nově, jejíž majitel Central European Media Enterprises (CME) se potýká s velkými ztrátami, tak o polovičním podílu v Primě či v relativně nové stanici Barrandov TV.