Windows 7 poběží do dvou let na třech čtvrtinách PC

Podíl operačního systému Windows 7 na počítačích ve východní Evropě vzroste v příštích dvou letech z letošních 41 procent až na 74 procent. Pak začne rychle klesat. Uvedla to dnes analytická firma Gartner. Americká firma Microsoft uvedla operační systém Windows 7 na trh v roce 2009 jako nástupce nepříliš oblíbených Windows Vista.

Letos a v příštím roce budou distributoři instalovat Windows 7 na více než 92 procentech všech nově prodávaných počítačů. Podíl instalací Linuxu by se měl letos pohybovat okolo tří procent, systém Mac od americké firmy Apple bude mít zhruba jednoprocentní podíl.

Vývoji ve východní Evropě odpovídají i celosvětové údaje. Windows 7 by měly mít celosvětově podíl na nových osobních počítačích 94 procent a u všech počítačů s operačním systémem na konci roku podíl 42 procent.

„Loňské a letošní výrazné navýšení IT rozpočtů urychluje rozšíření systému Windows 7 na firemním trhu v USA a v regionu Asie a Pacifiku, kde se od čtvrtého čtvrtletí 2010 masivně přechází na tento operační systém. Na druhou stranu ekonomická nejistota v západní Evropě, politická nestabilita v některých zemích Blízkého Východu a v Africe a oslabení hospodářského růstu po zemětřesení v Japonsku v těchto částech světa rozšíření Windows 7 zpomalují,“ uvedla vedoucí výzkumu Gartneru Annette Jumpová.

Analytici Gartneru považují Windows 7 za poslední verzi operačního systému společnosti Microsoft, kterou budou firmy plošně nasazovat. Předpokládají, že v následujících pěti letech se pozornost organizací přesune k novým možnostem práce s daty.