Yahoo propustí 2 tisíce zaměstnanců. Pomůže zeštíhlení?

Yahoo

Yahoo

Americká internetová společnost Yahoo propustí asi 2000 zaměstnanců, což je zhruba 14 procent celkové pracovní síly. Firma tím zřejmě signalizuje, že její nový šéf Scott Thompson chystá velké změny. Ty podle analytiků potřebuje jako sůl, protože z někdejšího premianta v oblasti internetových služeb se postupně stal podnik, který už citelně zaostává za konkurencí.

„Je to rozhodnutí, které je důležitým krokem k tomu, abychom vytvořili silné a nové Yahoo. Bude menší, pohotovější, ziskovější a lépe vybaveno na to, aby mohlo inovovat tak rychle, jak to vyžadují klienti i celé odvětví,“ poznamenal Thompson. „Cílem je vrátit se k základnímu úkolu, což je vrátit na první místo naše uživatele a zadavatele reklamy,“ dodal.

Scott ThompsonScott Thompson | CTK/AP/Paul SakumaScott Thompson

Chystané změny mají firmě ročně ušetřit až 375 milionů dolarů (více než sedm miliard Kč). Yahoo v této souvislosti ve druhém čtvrtletí mimořádně zaúčtuje náklady v celkové výši 125 milionů až 145 milionů dolarů. K výši odstupného se firma nechtěla vyjadřovat, podrobnosti prý oznámí společně s hospodářskými výsledky. Ty zveřejní 17. dubna.

Zpráva o velkém propouštění není až tak překvapivá a mezi odborníky se s takovým vývojem částečně počítalo. Někteří analytici ale plán firmy přesto hodnotí skepticky.

„K růstu tržeb se takhle neprosekáte,“ řekl analytik společnosti BGC Partners Colin Gillis. „Lidi chtějí vidět, že má Yahoo plán a předpoklady, aby tržby zvýšilo,“ dodal.

Firma k citelnému snížení počtu zaměstnanců přistupuje v době, kdy kvůli sílící konkurenci pociťuje výrazný pokles tržeb. Úhlavním rivalem je pro Yahoo další americká společnost Google, v poslední době ale i provozovatel sociální sítě Facebook.

Yahoo také svádí boj s finančníkem Danielem Loebem, který řídí hedgeový fond Third Point. Loeb usiluje o to, aby do správní rady Yahoo dosadil své čtyři lidi a s jejich pomocí prosadil hluboké změny. Third Point vlastní v Yahoo 5,8 procenta akcií a je největším akcionářem.

Yahoo sídlí v kalifornském Sunnyvale a nyní má kolem 14 tisíc zaměstnanců. Ti, které se firma chystá propustit, nějaký čas v podniku zůstanou, aby dokončili rozdělané projekty. Za poslední čtyři roky je to už šestá vlna hromadného propouštění a ke snižování počtu zaměstnanců přistoupili už tři různí ředitelé. Nynější plán propouštění je zatím nejmasivnější a překonal i to z roku 2008. Tehdy firma propustila asi 1500 lidí.

Nový šéf Yahoo k hromadnému propouštění sáhnul asi tři měsíce po příchodu do firmy. Ta jej přilákala ze společnosti PayPal, která patří do skupiny eBay a kterou Thompson vedl.